A mezőtúri Telekisek nyerték a Hungarikum verseny Kárpát-medencei döntőjét

Makói hagyma, magyar pásztorkutya, Egri bikavér, táncház mozgalom, Aggteleki cseppkőbarlang… látszólag különböznek, de egyben biztosan megegyeznek: mind hungarikum.

A hungarikum a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség. Jelenleg 87 érték birtokolja a hungarikum nemes címét. Talán sokakra igaz, hogy bajban lennének, ha a hungarikumokat fel kellene álmukból riadva sorolniuk, de azért akadnak olyan fiatalok is, akik nem csak a listát ismerik pontosan, de a fogalmakhoz tartozó háttértudással is rendelkeznek. Ahogyan a Telekis diákok, akik Juhászné Patkós Edit történelem tanár biztatására jelentkeztek a Hungarikum versenyre, és a vármegyei döntő után a Kárpát-medencei fordulót is megnyerték. Juhászné Patkós Edit elmondta, több hónapot szántak a közös felkészülésre. 150 nemzeti kinccsel kapcsolatban olvastak, kutattak, melyek a Magyar Értéktárban szerepelnek, és eközben nem csak elméleti, de gyakorlati feladatokat is megoldottak. Hozzátette, felejthetetlen volt számára, amikor ismertették a zsűri döntését, s elhangzott, hogy a Csekő Merse, Csordás Patrik, Szilágyi Dóra, Otrok Alíz által alkotott Telekis csapat lett a Kárpát-medence legjobbja. Nem először indulnak a Telekis diákok a rangos megmérettetésen. Juhászné Patkós Edit kiemelte, történelemtanárként fontosnak tartja, hogy a diákok több területről ismerhessék meg múltunkat, értékeinket. A versenyt eddig három alkalommal rendezték meg. A Telekisek a megyei döntőt 2017-ben, 2019-ben, s most 2023-ban is megnyerték és büszkeség, hogy idén  a Kárpát-medencei döntőben (ahol a határon túli iskolák legjobbjai is képviselték magukat több csapattal Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és a Felvidékről is) elhozták a legjobbnak járó trófeát. A programsorozat nem csak verseny, hanem kaland is volt a diákoknak: részt vehettek solymászbemutatón, táncházban, játszhattak a Teqball magyar bajnokaival és a Balatonban is fürödhettek.

A csapat nagyon köszöni a felkészüléshez és a versenyhez nyújtott segítséget: Majoros Gergely igazgató úrnak, Pusztai Zsoltnak, a Túri Fazekas Múzeum igazgatójának, Szabó Adrienn iskolatitkárnak, valamint Mucza Kálmánnak, Kállai Krisztiánnak, Kovács Krisztiánnak, Máté Hunornak, Madarász Lajosnak és Veres Gyulának.

Kakuk Móni

Fotó: beküldött kép