A magyar méz népszerűsítéséért járja az országot a Mézkirálynő mézlovagjaival

Mézkóstoló programot szerveztek a Csoda-vár Óvodában június 16-án, melyen a gyermekek a 2022-es Mézkirálynőtől, Mohácsi Klaudiától és Molnár-Kun Lilla Jászsági Mézlovagrend tagtól tudhattak meg sok érdekességet a mézről és a szorgos méhek életéről.

A mézkirálynőt minden év augusztusában Jászberényben,  a Nemzet-közi Mézvásár és Méhésztalálkozón választják a méhészkedéssel foglalkozó hölgyek közül, aki utána egy évig képviselheti a méhésztársadalmat és népszerűsítheti a magyar mézet országjáró körútján.

A Nagykamarásról Mezőtúrra látogató Mohácsi Klaudia nem érkezett üres kézzel. Sárival, a kis mesélő méhecskével játékkaptárt, méhész eszközöket, gyermek méhészruhát is hozott magával ajándékba a helyi óvodások részére. Természetesen a mézes csuprok sem maradtak el, a Jászsági Mézlovagrend tagja  a Mézkirálynő védelmezése mellett krémes mézekkel kedveskedett a gyermekeknek, amelyek friss limonádéba, kekszekre, almacikkelyekre kerülve csábították falatozásra az apróságokat.

A Mézkirálynő elmesélte, már nagyapja és édesapja is méhészkedéssel foglalkozott és ő maga is már kislány kora óta szerelmese a lenyűgöző rovaroknak, jelenleg 40 db méhcsaládja van, melyekről munkája mellett nap mint nap gondoskodik.

Molnár-Kun Lilla méhészmester felhívta a figyelmet arra is, hogy 2023-ban mennyire visszaesett a termelői magyar méz fogyasztása, pedig mint kihangsúlyozta, ha minden család csak 1 kg-mal több magyar mézet enne évente, elfogyna a hazai éves méztermés.

A magyar méz világszínvonalú, és nem csak az íze miatt érdemes többet fogyasztani belőle, vagy épp teljesen kiváltani vele a kristálycukrot, hiszen gyógyászati eszközként is széles skálán felhasználható.

Mezőtúron több mint 90 család foglalkozik méhészkedéssel, akiktől helyben lehet többfajta mézet, lépes mézet, virágport, propoliszt vagy épp termelői mézes puszedlit vásárolni. Emellett egyre több esküvőn kedveskedik a násznépnek az ifjú pár mézes köszönő ajándékkal.

Kakuk Móni