Foltvarró Találkozó az Alföld közepén

Szeptember 28. és október 1.  között több, mint 70 foltvarró alkot  majd a Közösségi Ház termeiben, akik a közös tanulás, fejlődés miatt érkeznek a foltvarró táborba az ország minden pontjáról.  A Mezőtúri Tűvarázslók Foltvarró Baráti Kör tagjai folytatva a mezőtúri foltvarró közösség több mint 10 éves hagyományát, ismét megrendezi a Foltvarró találkozót Mezőtúron. A szeptember végi, október eleji hétvégén 3 napon keresztül,  varrógépek zümmögésétől lesz hangos a Közösségi Ház Jurta terme- ahogy Rácz Margaréta fogalmaz. A csupán 3 éve működő kis mezőtúri közösségnek olyan hazai és nemzetközi szinten is elismert sikeres előadókat sikerült megnyerni, akik nemcsak kiváló művelői, művészei, de remek oktatói is ennek a különleges kézműves művészeti ágnak.

Bemutató foglalkozásokat tart Acélosné Solymár Magdolna, Céhmester, a Magyar Foltvarró Céh magazinjának, a Hirfoltoknak a főszerkesztője, egy új technika az úgynevezett lyukas quilt kitalálója, a Szekszárd környéki Foltvarró Egyesület vezetője, emellett Kacsuk Évi textilipari mérnök, magyar és nemzetközi quilt fesztiválok díjazottja, továbbá dr. Kalydy Antónia gyermekorvos, a Magyar Foltvarró Céh korábbi elnöke, az EQA (Európai Quilt Szövetség) Flower Power  vándorkiállításának egyik magyar alkotója.

Rajtuk kívül a Mezőtúri TÚR-TŰ szakkör társvezetőjét,  Nagy Istvánnét is felkérték a Tővarázslók a 2021-es mezőtúri pályázatán első helyezést elért saját tervezésű alkotásának, az ún. Eljegyzési gyűrűs válltáskájának a megtanítására.

Lehetőséget kapnak legújabb alkotásaik bemutatására a TÚR-TŰ, a Tűvarázslók csoportok tagjai, de meghívtak független helybeli  foltvarrókat is. Lesz Ötletbörze az egri Morvay Renivel, a mezőtúri Buchholz Lenkével és a vendég foltvarrók is bemutatják ötletes tárgyaikat.

A Tűvarázsló csoport a rendezvény keretében kiállításon mutatja be munkáit, de meghívott vendégként bemutatkoznak a hajdúszoboszlói foltosok is.

A kiállítás keretében bemutatásra kerül  Polyák Ildikó Quiltművész, nemzetközi quilt bíró 11 darabból álló kollekciója, a „Hajrá magyarok!”  A sorozat kissé ironikusan igyekszik bemutatni a magyarokat, a saját szemszögünkből, és ahogy mások látnak minket.

Polyák Ildikó szeptember 29-én pénteken, nyitott műhely keretében „Arcábrázolás textilből” címmel a Kézműves Házban várja a tőle tanulni vágyókat.

A Kiállítás megnyitó szeptember 28-án 17 órakor lesz, melyre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Kakuk Móni