67 éve tört ki a forradalom és szabadságharc

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából városi megemlékezésen elevenítették fel a korabeli eseményeket október 23-án, Mezőtúron, a Kossuth Lajos téren.
Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, 1956. október 23. olyan dátum, amihez sok minősítés kapcsolódott az idők során, úgy, mint forradalom, ellenforradalom, szabadságharc, lázadás, martalócok véres ámokfutása, a nyugat által szervezett akció… és még tovább. Sorolhatnánk a címkéket, amiket az aktuális korok kormányai és aktuális ideológiák aggattak rá, de azt még a Kádár-korszakban is elismerték, hogy az akkori vezetés nagyon súlyos hibákat követett el- hangsúlyozta Herczeg Zsolt. Majd felidézte, a diktatúra hogyan igyekezett kiölni a magyarok nemzeti identitását és fájón hozzátette: az internálások során 40 ezer embert hurcoltak el, több ezer ember börtönöztek be, a parasztságtól elvették földjeiket, birtokaikat államosították, termelő szövetkezetekbe kényszerítve őket. Beszédének végén feltette a kérdést: mit üzen nekünk 1956? Véleménye szerint, amíg bennünk marad az 56-osok becsülete, nincs és nem is lehet olyan kilátástalan helyzet, melyben tehetetlennek érezzük magunkat.

A továbbiakban Liszi Melinda és Nagy Róbert, a békéscsabai Jókai Színház művészeinek ünnepi műsora, zenés-verses emlékezése következett.

Majd a kegyelet, az emlékezés koszorúinak, virágainak elhelyezése következett.

Kakuk Móni
Fotó: Jenei József