A Toszkán vidék csodálja Badár Balázs és Bozsik Kálmán kerámiáit

Két zseniális fazekasmester. Mester és tanítvány. Alföld és a magas ég. Agyag és ornamentika.

Badár Balázs (1855–1939) és Bozsik Kálmán (1872–1959) sikere már életükben felülmúlta a kortársak várakozásait, de a műhelyükből kikerült tárgyak a haláluk után is keresettek, a technikai tudás, a művészi látásmód és a szecessziós motívumvilág ötvözetéből fent maradt mesterremekek gyűjtésére, bemutatására mind Mezőtúron, mind Kunszentmártonban kiemelt figyelmet fordítanak.

Európa számos arisztokrata családjának teljesítettek megrendeléseket, többek között valószínűsíthetően Erzsébet (Sisi) magyar királyné is vásárolt díszkerámiákat Badár Balázstól. Munkáikat Amszter-damtól Párizsig, Brüsszeltől Milánóig díszoklevelekkel, aranyérmékkel jutalmazták a nemzetközi vásárokon.

Úgy tűnik, napjainkban az európai figyelem ismét Badár Balázsra és Bozsik Kálmánra irányul, hiszen a  „Modern és nemzeti – A népi és a népies szecesszió hatása Badár Balázs és Bozsik Kálmán fazekasok munkásságára” című kiállítás isztambuli bemutatkozása után Toszkánába, San Gimignano középkori óvárosának művészeti galériájába érkezhetett meg október 4-én. A 130 darabból álló bemutató a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum és a Túri Fazekas Múzeum közös összeállítása. A tárlat szakmai kurátorai a mezőtúri Pusztai Zsolt és a kunszentmártoni dr. Pusztai Gabriella muzeológusok voltak. A kerámiák mellett 15 nagyobb tabló, dokumentummásolatok, korabeli bútorok, múzeumpedagógiai anyagok, installáció is része a vándorgyűjteménynek, aminek anyagait a Túri Fazekas Múzeum, a Kunszentmártoni Hely-történeti Múzeum, a Draskovits Kerámiagyűjtemény és a Mezőtúr Város Önkormányzatának tulajdonában lévő Badár-ház biztosította.

Pusztai Zsolt elmondta, a „tornyok városaként” ismert San Gimignano és környéke Róma után a második leglátogatottabb vidéke Itáliának, csak a városban tíz millió turista fordult meg 2022-ben. A kiállítás építésének napjaiban már vagy száz kíváncsiskodó angol, amerikai, japán, német és magyar turista lesett be a város önkormányzatának tulajdonában lévõ galériába. A vendégkönyvbe már a megnyitó előtti napokban is kerültek köszönő-méltató bejegyzések.

Emellett Dr. Pusztai Gabriella múzeumigazgató hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés, hogy a világörökség részeként jegyzett olasz „középkori Manhattanben” meghívást kapott a tárlat, hiszen várhatóan több ezer turista látogatja meg a bő egy hónap folyamán. Hozzá-tette, nemcsak pályázati forrás és önkormányzati támogatás segített ebben, hanem civilek is szponzorálták, többek között Alessandro Sabatini szállodatulajdonos. Elmondta, a Túri Fazekas Múzeum és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum a korábbi években sokat léptek előre együtt nemzetközi kapcsolatok terén. Kiemelte a sikeres Erasmus+ programot, melyben több dél-európai ország múzeumával, kulturális intézményével tudtak „jó gyakorlatot” cserélni, ami az idős generáció megszólítását, pszichés, mentális, közösségi segítését illeti. Továbbá kiemelte, Badár Balázs és Bozsik Kálmán motívumai, formái jelentős része a kunszentmártoni és mezőtúri helyi közösségi identitásnak és egyre inkább meghatározzák mindkét település arculatát. Az is lényeges, hogy az ilyen nemzetközi kapcsolatok segíthetnek magát a fazekas szakmát is életben tartani, helyi fejlődésének lendületet adni.

Az ünnepélyes megnyitó során beszédet mondott San Gimignano alpolgármestere, Niccolo Giucciardini és Alassandro Sabatini, a szálloda tulajdonosok szövetségének elnöke, Szűcs Dániel, Mezőtúr város polgármestere és Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton város polgármestere is. A megnyitót jelenlétével megtisztelte Carolina Taddei kulturális és turisztikai tanácsos asszony is.

Záróakkordként a kíváncsi közönség figyelmétől övezve együtt vágták el a galéria bejárata előtt a magyar nemzeti színű szalagot. Ezt követően az első látogatók részére Pusztai Zsolt tartott korongos bemutatót.

A kurátorok kihangsúlyozták, a pályázati forrás és a támogatások nélkül nem valósulhatott volna meg az olasz kiállítás. Akik a megvalósításban segítséget nyújtottak: Kunszentmárton Város Önkor-mányzata, Mezőtúr Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, Dr. Latorcai Csaba János miniszterhelyettes, San Gimignano Önkormányzata és turisztikai hivatala, Alessandro Sabatini családja és munkatársai, Dr. Draskovits Dénes.

A tárlat 2023. november 10-ig lesz látogatható San Gimignano városi galériájában (Via San Matteo 10.)

Kakuk Móni
Fotó: Pusztai Zsolt