4. Nemzetközi Citerafesztivál Mezőtúron

4. Nemzetközi Citerafesztivál Mezőtúron

A Mezõtúri Szivárvány Népzenei Egyesület 2022-ben is városunkban rendezte meg az országosan ismert nívós zenei rendezvényt. Az eseményre három kategóriában lehetett nevezni.

A versenyzõk és versenymûvek bírálatára felkért szakemberek maguk is kiváló citerások.

A zsûri tagjai voltak Hajdú Ágota ének-népzene tanár, etnográfus, a gyermek népzenei oktatás módszertanának szakértõje, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola – Alapfokú Mûvészeti Iskola citera- és népdalének tanára.

Birinyi József, hangszeres elõadómûvész, a Filharmónia hangszeres szólistája, néprajz- és népzenekutató, népi hangszerkészítõ, a citeraoktatás módszertanának kialakításában meghatározó oktató, televíziós rendezõ, producer, sokszoros nívódíjas.

Bódi György 2012-tõl a Pannónia citerazenekar mûvészeti vezetõje. Rendszeresen tanít népzenei táborokban, nagyon fontosnak tartja a tiszta és hiteles hangzást.

A rendezvényen határon túli és inneni citerazenekarok mérettették meg magukat a fesztivál versenyprogramjában és a KÓTA Aranypáva Országos minõsítõ versenyében egyaránt. A fesztiváldíjakat a következõ együttesek kapták: Tradí-cionális kategória: Hajdúsági Népzenei Együttes Innovatív kategória: Túri Zsiványok citerazenekar Unikum kategória: Váraszói Gyöngyvirág citerazenekar.

Akik nem kaptak fesztiváldíjat, azoknak sem volt okuk a búslakodásra: valamennyi fellépõ emléklappal és ajándékkal térhetett haza.

A Túri Zsiványok – az innovatív kategória gyõztese, a Hajdúsági Népzenei Együttes nyerte el a tradícionális kategória fõdíját és a váraszói Gyöngyvirág citerazenekar kapta az unikum kategória elsõ helyezését.

A megvalósítást támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Mezõtúri Közmû-velõdési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és Mezõtúr Város Önkormányzata.

Kakuk Móni