Súlyos aszály Kelet-Magyarországon

Súlyos aszály Kelet-Magyarországon

Idõjárási frontokból nincs hiány, de számottevõ csapadék nem érkezett hónapok óta Kelet-Magyarországra. Pedig itt lenne rá igazán szükség.

A növények szenvednek az aszálytól, öntözés nélkül már visszafordíthatatlanok a károk. Kellõ nedvesség a talajban azonban csak az ország kisebb részén fordul elõ, jellemzõen nyugaton. A szárazságot súlyosbította a forró idõjárás is. Patkós Lajos, a Mezõtúri Gazdakör elnöke elmondta, a 2022-es év több ezer termelõnek jelentheti az utolsó gazdálkodási évet a Dunától keletre. Utoljára 1968-ban volt hasonló mértékû csapadékhiány, így a gazdákat sokkolja a rendkívül súlyos helyzet. Hektáronként átlagban 1,5-2 tonna búza került learatásra, az árpa esetében ez az arány 2,5-3 tonna hektáronként. A durumbúza volt a legérzékenyebb az aszályra, 0,5 tonna került csupán learatásra hektáronként, ami szintén elképzelhetetlenül csekély mennyiség. Az õszi árpa hamarabb betakarításra került, de így is hektáronként 40-70 %- os veszteséggel kell számolni. A szezon elejére kialakult 3-4-szeres mûtrágyaárak a termelési költségeket olyan szintre emelték, amelyet az aszály miatt elveszõ termés maradéka még a rekordárakon sem tudja kompenzálni. A legtöbb erõs aszállyal érintett termelõ több száz ezer forint veszteséget fog realizálni hektáronként idén, ami sok kisgazdaságnak a végét jelentheti. A gyepek sem adtak elég szénát és az aszálytûrésérõl nevezetes napraforgó is bajban van, viszont itt még van ok egy kis reményre. Mezõtúr a tíz legnagyobb külterülettel rendelkezõ magyar város egyike. A mezõtúri földek azzal a földrajzi sajátossággal rendelkeznek, hogy valamivel alacsonyabban vannak, mint a térség környezõ területei.

Patkós Lajos hozzátette, Mezõ-túron körülbelül 680 gazdaság van, így sok család megélhetésére hatással van a krízishelyzet. Termé-szetesen közvetve mindenki érintett abban, mekkora az országban megtermelt búza, árpa, repce, kukorica mennyisége. 2021 õszén az országban összesen 938 000 hektáron vetettek búzát, ennek kétharmadát a Dunától keletre. Az elõzetes számítások alapján éppen fedezni fogja az ország igényét a megtermelt mennyiség. Patkós Lajos kiemelte, a Nemzeti Agrár-gazdasági Kamara megyei szervezetén keresztül már felkeresték többek között Dr. Nagy István agárminisztert is és mindent megtesznek azért, hogy állami segítséget kapjanak a gazdák a súlyos aszályhelyzetben. Hozzáfûzte, ha a gazdáknak nem lesz forrása az õszi vetésre, annak számos negatív következményével kell szembenéznünk a közeljövõben és lesz okunk az aggodalomra.

Kakuk Móni