Szent Iván éjszakája

Szent Iván éjszakája

Szabadtéri eseményeink egyik programja a Szent Iván éji tûzugrás, e rendezvény minden évben kicsit más mint a többi. Ez alkalommal a tûz kapja a fõszerepet.

Szent Iván éjszakája, vagyis a nyárközép a régi római naptárban is június 24-én volt. Napjainkban azonban ez a nap már nem esik egybe az év csillagászati értelemben vett legrövidebb éjszakájával, vagyis a nyári napfordulóval. A nyári napforduló az évnek azt a napját jelenti, amikor a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. Ez június 21-ére esik. Ilyenkor van az év leghosszabb napja, illetve legrövidebb éjszakája. Hogy Szent Iván éjjele mégsem június 21-ére, hanem június 24-re esik, annak oka pedig a naptárreformokban, a tropikus idõszámítási mód sajátosságában és a tényleges naptári évek közti különbségben keresendõ. Emiatt alakult úgy, hogy a nyári napforduló három nappal megelõzi a Szent Iván éjjelét, vagyis a nyárközepet. Évszázadok múlva a napfordulók még korábbi dátumokra tolódnak át.

Ha nem is a legrövidebb éjjele a nyárnak, de minden bizonnyal a legizgalmasabb. Népszokások és hiedelmek sokasága kapcsolódik az ünnephez. A pogányok tûzzel segítették a világosság harcát a sötétséggel szemben. A tûzátugrásához is több hiedelem kötõdik, pl. a kézen fogva átugró szerelmeseknek a tûz termékenységet is hozhatott, vagy ha egy cetlire olyan dolgokat írunk fel, amelyektõl meg akarunk szabadulni és azt a tûzbe dobjuk, semmivé lesz.

Június 24-én Mezõtúron a Közösségi Ház elõtt kezdtünk lázas készülõdésbe. A játszótér mellett ingyenesen vehették használatba a kiérkezõ gyerkõcök a mesekert játszóházat, a légvárat és a trambulint, de ezek mellett a szerencsehorgászat és a célbadobás is igen közkedvelt volt a családok között. A színpadi programokat Herbály András bûvész-showja nyitotta meg, majd a Ramazuri Zenekar csapott a húrok közé. A színpadi le- és felpakolás alatt boszorkányrajzoló aszfalt-rajzversenyben mérhették össze tudásukat a gyerekek.

Verebes Réka, Dudás Bettina, Dudás Tibor és Dudás Krisztina közös rajza különdíjat érdemelt. A képzeletbeli dobogó III. fokára Guth Jázmin állhatott, második lett Grósz István és Grósz Réka testvérpáros, Barna Liliána Laura részére pedig az I. helyet ítélte meg a zsûri. A rajzverseny zsûrijét Karsai Krisztina, Csurgó-Veres Nikoletta és Kakuk Móni alkotta. Köszönjük munkájukat.

A folytatásban a Derzsi Zenekar lépett színpadra, akik a szórakoztató kultúra valódi esszenciáját hozták el Mezõtúrra, amely egyszerre vérpezsdítõ volt, romantikus, de mégis humoros. Majd a Fire Magic Tûzvarázs tûztáncshowját csodálhatta meg a közönség. A produkció végén a tûzzsonglõrök meggyújtották a városi máglyát, amely leégése után kezdetét vette a tûzugrás.

Megítélésem szerint egy remek hangulatú délutánt tölthettünk el ismét városunkban. Bízom abban, hogy aki kilátogatott az eseményre hasonló véleménnyel tért haza.

Bodor Márti

Fotó: Jenei József