Zsuzsika néni 100. születésnapja

Zsuzsika néni 100. születésnapja

Betöltötte 100. életévét az 1922. július 1-én született Csordás Istvánné Mikola Zsuzsika néni.

Szülei az 1800-as évek végén születtek. Édesapja, Mikola Ferenc megjárta a szibériai hadifogságot. Zsuzsika néniék öten voltak testvérek, de ketten kiskorukban meghaltak, ahogy az édesapa is korán elhunyt, a legkisebb gyermek ekkor egy éves volt. Édesanyja, Dudits Zsuzsanna Erdélybõl került Mezõtúrra. Zsuzsika néni férje, Csordás István a második világháborúban négy évig szenvedett hadifogságban, de õ is hazatért, viszont a házukat 1944. szeptember 1-én lebombázták. Közben Zsuzsika néni öccse, András, amerikai hadifogságba került, bátyja a fronton vesztette életét. Családot csak a fogság utáni években alapítottak.

Két leánygyermekük született, Zsuzsika és Icuka. Három unoka, Zsófi, Robi és Sanyi után megérkeztek a családba a dédunokák is, Bogi és Levi.

„Gondoltam már rá, hogy az erdélyi rokonaimtól örököltem ezt a hosszú életet. Ott más a levegõ, sok a fa, egészségesebb a környezet, lehet, hogy onnan jön ez a sok év. Kérdezte az orvos is, szerintem mi a hosszú élet titka. Mondtam, hogy a munka”- emelte ki az ünnepelt.

A jeles napon a Mezõtúri Önkormányzat nevében Szûcs Dániel alpolgármester köszöntötte Zsuzsika nénit, akinek egy emléklapot is átadtak Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletével.

Ahogy Wilson Mizner amerikai dramaturg találóan megfogalmazta, az elsõ 100 év a legnehezebb.

Még sok boldog és egészségben gazdag évet kívánunk Zsuzsika néninek szeretettel gyermekei, unokái, dédunokái és az idõsek lakóközössége körében!

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József