Tudtad-e Mezőtúrról?

Beszélgetés Csányi Richárddal és Kovács Attilával

Biztos mindenki átélt már hasonlót. Van az a helyzet, amikor éppen álmodunk, sodródunk az álombéli történésekkel, feltűnnek alakok, ismerősek, ismeretlenek, közben számunkra kedves vagy éppenséggel szikár helyekre tévedünk, s egyszer csak ráeszmélünk arra: álmodunk. A zaklatottság békévé válik bennünk. Körbenézünk, s azt látjuk, kontúrosabbá válnak az elmosódott épületek, kirajzolódnak az apró részletek, így meg tudjuk a lényeget ragadni. Talán épp az álom üzenetét, a legbelső magját.

Kovács Attila és Csányi Richárd is hasonlóképp eszméltek rá arra, milyen sok alig észrevehető, kevésbé látható, rivaldafénytől távol eső érték van Mezőtúron és környékén, amelyek mind a nem sokkal előttünk élők vagy épp kortársaink nyomait, rezdüléseit hordozzák. Közös elhatározás született, miszerint egy saját megközelítés, egy egyedi hangulat szerint kellene ezeket a XX-XXI. századi mezőtúri emlékképeket megörökíteni ismeretterjesztő filmsorozat formájában. Vagyis kortörténeti dokumentum filmként- ahogy Kovács Attila fogalmaz. Ezeket a kisfilmeket áthatja a Csányi-féle hangulatkeresés, az operatőr egyedi látásmódja.

Elkészült 23 film és közel 6 óra megvágott anyag után hívtam el őket egy beszélgetésre, ahol szívesen meséltek a kezdetekről és az új terveikről is. Mindketten hobbiként űzik új szenvedélyüket, saját maguk finanszírozzák és szervezik meg a munkamenetet. Előre megírt forgatókönyvet nem használnak, és kifejezetten szeretik a spontán helyzeteket. Olyan sok pozitív visszajelzést kapnak, hogy az eredetileg 15 darabos sorozatot nem szeretnék abbahagyni, az értékmentés, értékmegőrzés életük fontos részévé vált.

Kovács Attila: Nagy hatással volt rám, amikor Takács Győző és Draskovits Dénes elhívott többször a Badár-váza szobor munkálatai közben a műhelybe (az elkészült műalkotást a Petőfi téren avatták fel 2021. november 12-én- szerk.) és ott beszélgettünk ipartörténetről, képzőművészetről… akkor arra gondoltam, milyen jó lenne mezőtúri alkotásokról többet tudni, amelyek mellett minden nap elmegyünk és azt sem tudjuk, miért van ott és mióta… és éppen akkoriban jutottunk arra Ricsivel, hogy filmeket kellene készítenünk.

Csányi Richárd: Így a kettő egybevágott, és egy közös gondolat lett. A lelkesedés töretlen, mert több mint 2 éve csináljuk.

Kovács Attila: Rengeteg ötletünk van, ahogy szoktuk mondani, „a téma az utcán hever”. 10-15 részt terveztünk a kezdetekben, de nincs megállás, újabb és újabb izgalmas témák merülnek fel. Van olyan filmünk, amit egyszerre leforgatunk, de van, amit akár 4-5 helyszínen több napon keresztül. Utána jön Ricsi háttérmunkája, a vágás és a többi teendő.

Csányi Richárd: Az a jó ebben, hogy nem kötnek bennünket gúzsba a jelenlegi tartalomfogyasztási szokások. Itt arra gondolok, hogy ma az a trend, hogy a videók minél rövidebbek legyenek és harsányabbak. Mi szabjuk meg a magunk felé támasztott elvárásokat és a fontos az, hogy ezek a helyi értékek megmaradjanak, fennmaradjanak, akár 40-50 perces filmben bemutatva.

Kovács Attila: Úgy is szoktam nevezni, hogy kortörténeti dokumentumfilmeket készítünk. Jelen pillanatban főként Mezőtúrra fókuszálunk, de Weidáról, testvértelepülésünkről is forgattunk, amikor kint jártunk.

Csányi Richárd: Igen, az adta magát, hiszen kint voltunk és akkor miért ne csináljunk Mezőtúr testvérvárosáról egy kisfilmet, hiszen sokan nem ismerik, nem jártak még kint.

Kovács Attila: Mezőtúr története több száz évvel ezelőtt kezdődött és tart még reméljük sokáig. Mi ebből az időből akarunk megvillantani valamit, amiben most élünk, dolgozunk…  Ha valaki ezeket majd 10-20-30 év múlva előveszi, akkor össze tudja hasonlítani, mi változott, mi maradt meg. Külön szépsége ennek, amikor lakosok spontán sztoriznak, bár eleinte van, hogy megijednek a kamerától. De ezek az életképek külön remekek, ha megmaradnak.

Kakuk Móni: Összesen egyébként 5 óra 42 perc megvágott anyag van fent a Youtube-on a Tudtad-e Mezőtúrról? csatornán. Nézettség szerint a legnépszerűbb videó jelenleg a „Volt egyszer egy laktanya” című rész jelenleg 31 ezer megtekintéssel.

Kovács Attila: Igen, az hihetetlen volt, ahogy kitettük a Youtube-ra, berobbant…

Csányi Richárd: Az először nagyon meglepő volt… de persze érthető, hiszen nagyon sokan voltak itt katonák, így ez nem csak Mezőtúrt érinti, hanem azokat, akik itt szolgáltak. Viszont egy nap leforgása alatt 4-5000 megtekintés letaglózott… és ez a szám folyamatosan növekedett.

Kakuk Móni: A második legnépszerűbb rövidfilm „A mezőtúri alagútrendszerek legendája 1. rész”, az is 18 000 megtekintésnél tart jelenleg…

Csányi Richárd: Ott is érdekes, hogy a második rész, már nem lett annyira nézett.  Az elsõ rész az újdonság erejével hatott az emberekre, pedig a második részben is bőven akad érdekesség!

Kovács Attila: Ezt a dupla részes filmünket forgattuk a legtovább.

Csányi Richárd: Majdnem egy évig! Mindig jött új érdekesség. Egy legendáról van szó, jelen esetben maga a legenda az érték. Elkészítettük ezt a filmet, hogy valamire választ adjunk, de valójában akkor éri el az egész a célját, ha megmarad a titok, a misztikum, a mese. Mindig lesz olyan ember, aki mondja, hogy volt már ezekbe az alagútrendszerekben… Szóval mi nem az igazságot akartuk bemutatni, hanem hogy milyen gyönyörû ez a legenda… Bement Rózsa Sándor az Alföldi kocsmába és kijött a Rózsa dombon… Még ha az egészből egy szó sem lenne igaz, milyen jó ez a történet!

Kakuk Móni: A beszélgetőpartnerek eddig többek között Takács Győző keramikus iparművész, Pusztai Zsolt muzeológus, Ondovay Tibor plébános, Kovács Karolina iparművész, Draskovits Dénes volt polgármester, műgyűjtő voltak, velük akartok a jövőben is dolgozni?

Kovács Attila: Azt gondolom, hogy mindig jönnek új beszélgetőtársak a témától függően. Pusztai Zsolt a szakmai mentorunk. A felkérésünkre több filmben is szerepel. Kaptunk tőle filmtéma ötleteket is, amiket leforgattunk, pl. kunpohár, gyepvasérc… 

Kakuk Móni: Jelenleg mi készül?

Kovács Attila: Ősszel elkezdtük a forgatást… Nagy falat lesz. „Volt egyszer egy főiskola” lesz a címe. Terveink szerint, a mérnökbálon fogjuk bemutatni májusban.

Csányi Richárd: Attila ezzel ki is jelölte az időpontot, mert ha ez az újságba belekerül…

Kovács Attila: Belekerülhet persze, megcsináljuk addig. Bár ez nagyon komoly feladat. Pár nap múlva megyünk ebben a témában Budapestre, Patkós professzor úrhoz, aki anno idehozta a főiskolát. Egykori tanárokkal is szeretnék egy-egy mozzanatot belevenni… Hozzá kell tenni, Mezőtúr a laktanyáról, főiskoláról nagyon híres volt.

Csányi Richárd: Nincs előre kitalált forgatókönyv. Ugyan vannak támpontok, de például az utómunka egy elég lassú folyamat, mindent újra megnézek, valamit újra vágok többször is… Attila jó motivációs társ, presszionál, hogy haladjak… Szóval jó csapat vagyunk, jó a munkamegosztás, mert mindenki hozzáteszi a maga tudását.

Kakuk Móni: Mennyire tapasztaljátok azt, amit én szoktam, hogy a múlt kutatása pozitív hatással van a jelenben élők életére?

Csányi Richárd: Identitás megerősítés… ezt tapasztaljuk és motivál is minket.

Kovács Attila: A Túlakörös bemutatása után találkoztam olyan ismerőssel, aki azt mondta, hogy az édesapja végigsírta, mert előjöttek a régi-régi emlékei. A szeme elé tódultak a már nem létező tanyák képei és azok a pillanatok,  amik 40 évvel ezelőtt történtek…  Amikor feltettük a youtube-ra a zsidó temetőről szóló részt, akkor Jeruzsálemből írtak nekünk. Sokkal mélyebb érzéseket hoz fel olykor egy-egy rész, mint mi sejtettük a készítés közben.

Csányi Richárd: Ez egy nagyon érdekes utazás, a vágás folyamata közben is, mert van, hogy el kell képzelni valamit, ami már nincs. Tehát a Túlakörösös résznél ott csak egy rozoga ház volt a valóságban, egy bevágás a parton, és a cölöpöknek a helye… érdekes gondolatokat tud ébreszteni, ha elképzeljük, hogyan lehetett anno. Engem motivál a Mezőtúr régen csoport…  Nem véletlenül népszerű ez az oldal. Ki nem szeret a fiatalságára, gyermekkorára gondolni… Legalábbis a többségünk így van vele.

Kakuk Móni: Volt kedvenc részetek?

Kovács Attila: Nekem több is volt. A riportok tetszenek legjobban, például a mezőtúri ruhaiparról szóló rész… ott maga a riport elkészítése is olyan feltöltődés volt számomra, hogy nehéz szavakkal kifejezni.  Ahogy fogadtak bennünket… ott érződött, hogy ez a csapat, aki még ebben benne van, a szívüket-lelküket beleteszi a ruhakészítésbe. Erre õk büszkék és megtiszteltetésnek vették, hogy készítünk róluk egy dokumentum filmet. Nagyon jó volt ott forgatni. A plébános úrral készült rész is nagy hatással volt rám.

Csányi Richárd: Pont ezt akartam mondani, hogy nekem az volt a kedvenc részem… a Csugar-kúriai béketemplomról, ami napjainkban már nem áll.

Kovács Attila: Amikor elõhozta plébános úr a korabeli tervdokumentációt, csak ámultam…

Csányi Richárd: Másik kedvencem, „Mezõtúr õsi utcái”.

Kakuk Móni: Említettétek a fõiskoláról szóló részt, még mik vannak tervben?

Kovács Attila: Pusztabánrévén van egy olyan kocsma, ami bolt is… olyan mintha visszacsöppennénk a múltba. Erről a helyről fogunk biztosan forgatni. A városban élő Varga Zoltán festőművészről is szeretnénk, aki történelmi képeket fest főként… De szeretnénk az Ókönyvtárat és az Újvárosi templomot is bemutatni. De mindig mondom, ha valakinek ötlete van, keressen minket nyugodtan!

Csányi Richárd: Csináljuk tovább… ennek lehet, hogy nincs úgy eredménye, vagy kézzelfogható értéke, mint egy gyárban, amikor elkészül valami. Mérlegre kerül ebben az esetben, mi viszi elõre a világot. Mennyit tesz hozzá a kultúra és a szellemiség… erről lehetne sokféleképpen értekezni- teszi hozzá mosolyogva.

Vagy filmet készíteni – teszem hozzá magamban, majd eszembe jut, hogy a pillangóhatás alapelve szerint, az apró mozzanatok is nagymértékben megváltoztathatják egy rendszer hosszú távú működését. Mint amikor a vízbe ejtünk egy kavicsot, és messzire fodrozódik a víz. Ugyan ki tudja, megmondani előre, minek milyen hatása lesz és meddig ér el?

Mindenesetre, aki még eddig nem látta, érdemes megnézni akár idősebb és fiatalabb családtagokkal együtt a Tudtad-e Mezőtúrról? című kortörténeti dokumentum filmsorozatot, hiszen nekünk és rólunk szól.

Filmek nézettség szerint:

1. Tudtad-e? Volt egyszer egy laktanya

2. Tudtad-e? A mezőtúri alagútrendszerek legendája 1. rész

3. Tudtad-e? Halászháló

4. Tudtad-e? Nazarénus temetõ

5. Tudtad-e? Mezőtúr õsi utcáin

6. Tudtad-e? Katonai pilótaképzés Mezőtúron

7. Tudtad-e? Mezőtúri alagútrendszerek legendája 2. rész

8. Tudtad-e? Mezőtúri ruhaipar

9. Tudtad-e? Zsidó temető

10. Tudtad-e? Túlakörös

11. Tudtad-e? Tanyasi iskolák

12. Tudtad-e? 47. szélességi kör

13. Tudtad-e? A „csugar-kúriai” béketemplom

14. Tudtad-e? Dózsa szobor

15. Tudtad-e? Badár Balázs nyomában

16. Tudtad-e? Gyepvasérc

17. Tudtad-e? Alföldi téglárium

18. Tudtad-e? A mezőtúri zsinagóga

19. Tudtad-e? Kunpohár

20. Tudtad-e? A Draskovits kerámiagyűjtemény

21. Tudtad-e? Kósa Klára falplasztika

22. Tudtad-e? Ipar és művészet találkozása

23. Tudtad-e? Különkiadás. Mezőtúr testvérvárosa – Weida

www.youtube.hu (2024. február 19-i állapot szerint)

Kakuk Móni

Fotó: Szabó Dorina