Megnyílt a Mezőtúri Boltmúzeum újrarendezett kiállítása a Petőfi úton

Az utóbbi hetekben, ha valaki azt közölte a Közösségi Ház berkeiben vagy a Túri Fazekas Múzeum háza táján, hogy „megyek a szatócsboltba”, senki sem húzta fel a szemöldökét, s nem volt, aki csodálkozott. Esetleg annyit kérdezett vissza az illető, hányadmagával megy és mikor tér vissza.

A Petőfi út 5. környékén a szemfüles lakosok szintén észrevehették: valami készül. Rejtélyes dobozok érkeztek, kopácsolás hallatszódott. A lázas előkészületek látványos változást eredményeztek.

A Petőfi út 5. szám alatt új, színes kiállítótér nyílt és vált látogatható szeptember 23-án: a Mezőtúri Boltmúzeum… vagy ahogy emlegetik, a szatócsbolt.

Az újrarendezett kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint Mezőtúr Város Önkormányzata együttműködésének köszönhetően, a Túri Fazekas Múzeum munkatársainak, Pusztai Zsoltnak és Asztalos Csabának hathatós segítségével jöhetett létre. A kezdeményezés még 1999-ben született. A szatócsbolt létrehozása szorosan kötődik Rózsa Endrénéhez, a mezőtúri Kereskedelmi Szak-középiskola és Szakiskola egykori igazgatójához.

Az épület, amelyben új méltó helyet kapott, éppen tavaly ünnepelte 100. születésnapját. Kezdetben a Mezőtúri Ipartestület székháza volt, később a helytörténetet ápoló mezőtúri Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesületnek adott otthont. Ma kulturális és közművelődési funkciót tölt be, mint Szabadság Mozi és Színházterem, emellett itt vannak a Mezőtúr Városi Helytörténeti Gyűjteménytár helyiségei és itt található a Draskovits Kerámiagyűjtemény, valamint az Alföldi Téglárium.

A Boltmúzeumban található 1920-as évekbeli bútorzat Nyíregyháza-Orosról származik. Takács Csaba asztalosmestert dicséri a felújítás, amihez a szakmai támogatást Fazekas Gyöngyi, a Magyar Kereskedelmi és Vendég-látóipari Múzeum restaurátora biztosította.

Szűcs Dániel polgármester  beszédének elején köszönetét fejezte ki Rózsa Endrénének, aki több, mint húsz évvel ezelőtt hozta Mezőtúrra a különleges 1920-as évekbeli enteriőrt. Hozzátette, több helyen szerepelt eddig a tárlat, de a mostani újranyitást megelőzően évekig nem találtak alkalmas helyszínt.

Hegyi Anita, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkárság stratégiai tanácsadója elmondta, olykor a digitális világban felmerül a kérdés, szükségünk van-e a tárgyakra… viszont a tárgyakon keresztül tudjuk felidézni a múltat, akár az akkori illatokkal együtt és mint jelen esetben, ott tudjuk magunkat érezni 1925-ben.

Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója kihangsúlyozta, azért különleges ez a kiállítás, mert az országban összesen négy boltmúzeum található, ebből három épp a szomszédban, Békés vármegyében. Hozzátette, alapvetően a bolt berendezése Nyír-egyháza-Orosról származik, de sok tárgy mezőtúri felajánlásoknak köszönhetően került a polcokra az elmúlt évek alatt.

Rózsa Endréné a Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola egykori igazgatója a megnyitót követően elmesélte, kollégáival szívügyük volt, hogy a gyermekek megismerjék a régmúlt kereskedelmét, azokat az időket, amikor még jelen volt a vásárló és eladó közötti személyes kapcsolat. Majd rámutatott a bolt falára kihelyezett faliórára, aminek kapcsán felidézte, a bolt eredeti tulajdonosának Dobsony Istvánnak leszármazottja, Dobsony Ferenc hozta magával ajándékként, amikor a boltmúzeum első átadására került sor az akkor 30 éves évfordulóját ünneplő szakközépiskolában. Megemlítette, az úr akkoriban nagylelkű felajánlást tett, ugyanis vállalta, hogy a két legjobban tanuló diákot vendégül látja nyaranként Spanyolországban.

Úgy sejlik, már nem csupán maga a Mezőtúri Boltmúzeum őrzi az emlékeket, hanem több mint két évtizedes története vannak annak is, ahogy számos új találkozást, kapcsolódást előidézve a közönség számára látogatható lett.

Bizonyára kötődnek hozzá azok, akik tárgyat ajánlottak fel saját családi hagyatékukból, jó érzés tölti el azokat, akik még fiatalon jártak ilyen szatócsboltban és ismét találkozhatnak ifjúságuk idején forgalomban lévő márkanevekkel és mesevilágba kerülhetnek azok is, akik szívesen néznek kosztümös filmeket, hiszen a részletesen összeállított tárlat akár egy filmforgatás helyszínének is beillene.

Mezőtúr új állandó kiállítása októbertől, az őszi-téli nyitvatartás szerint keddtől péntekig 13-16 óra között, szombaton 10-14 óra között tekinthető meg.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József