Helyi Hírek, Hírek, Kiemelt hírek|

Ismét családtörténeti kiállításra hívjuk a város lakóit

Ez a mostani a 2015-ben széles érdeklődést keltett első kiállításunk továbbgondolása. Az ősöket feltáró kutatásaink eredményei mellett egy-egy villanásra megmutatjuk, merre tartottak, meddig jutottak egyes leszármazottak.

Kiállításunk több részre tagolódik. Legelőször is bemutatjuk a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület Családkutató Tagozatát. Honnan indult a gondolat 10 évvel ezelőtt: együtt kutatni a családjaink történetét, és kik segítették az ötlet valóra váltását. Mit végeztünk egy évtized alatt, milyen eredményeink vannak. Mindezt közel 200 fotóval igyekszünk illusztrálni, amelyekből csak töredék jut a falra, a bőség miatt a számítógépet is segítségül hívjuk.

A saját famíliánkról szóló mondanivalónkat néhány esetben nem a szokványos családfák köré fűztük fel, hanem különleges eszközöket is igénybe vettünk. Lesz festményekkel tűzdelt idősor, az életmódot bemutató tanya makett, egy tősgyökeres mezőtúri családot bemutató film.  Hogy csak egy-két érdekességet említsek. Néhány esetben családfa program segítségét vettük igénybe a több száz személy adatainak kezelésére. Ezek nem csak a kiállítás időtartama alatt lesznek megtekinthetőek. Terveinkben a folyamatos bővítés és elérhetővé tétel is szerepel, amelyre a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület és a Túri Fazekas Múzeum nyújt majd lehetőséget.

A következő rész a Katonatörténetek címet kapta, ezzel igyekszünk felhívni a figyelmet és méltó emléket állítani a főként a vérzivataros 20. század hadviseltjeinek. Egyelőre a saját családunkban fellelhető relikviák (fényképek, levelek, dokumentumok, tábori lapok, tárgyi emlékek, elbeszélések stb.) alapján készültek írások, de ezzel szeretnénk a városban egy mozgalmat elindítani.

Természetesen néhány különleges, vagy éppen az adott korra/helyzetre jellemző, de már a fiatalabb korosztály számára ismeretlen tárgyat, fényképet, dokumentumot is felvonultatunk. Ismét lesz olvasósarok, ahol a nyomtatott és kéziratos családtörténeteket veheti kézbe az érdeklődő.

<< Eredeti méret >>

Minden érdeklődőt arra bíztatunk, hogy ne csak a nyitó napra jöjjön, hanem szánjon időt a Mezőtúr történetét sajátos nézőpontból bemutató kiállítás anyagának alapos megismerésére. A március 18-ig nyitva tartás ideje alatt, néhány alkalommal előre meghirdetett időpontban, szívesen tartunk vetítéssel egybekötött vezetést. Ezekről az alkalmakról ezen újság hasábjain értesülhetnek majd.

Ari Ilona

BFHE Családkutató Tagozatának vezetője

 

Close Search Window