A Magyar Kultúra Napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

A Himnusz olyan vers, amelyben a költő Magyarországot és a hazát szerető, védelmező és érte meghalni is kész magyar népet dicséri. Felemlegeti történelmünk dicsőséges eseményeit és veszteségeit. A bevezető és a záró versszakokban Istent hívja segítségül, hogy végre boldogságban, békében élhessen e földön a magyar. Minden népnek van nemzeti himnusza, de ilyen, Istenhez szóló nem akad, ezért is nevezzük Kölcsey Himnuszát a magyar nép imádságának. Ez az imádság örökre biztosította Kölcsey Ferenc halhatatlanságát, nevét beírta minden magyar szívébe.

A Magyar Kultúra Napján tartott megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek,  nemzeti tudatunk  erősítésének.

A magyar kultúrába minden olyan érték beletartozik, amely a magyar néphez kötődik. Idén úgy gondoltuk, hogy rendhagyó módon a magyar kultúrára magyar filmekkel emlékezünk. 2022. augusztusában átadásra került a Szabadság mozi- és színházterem, melynek előadásai sokakat megmozgatnak. A mozizások alkalmával új magyar és magyarra szinkronizált filmeket láthat a közönség, mi pedig régi „klasszikusokat” vetítettünk a magyar kultúra napja alkalmából, hogy azok se merüljenek feledésbe.

2023. január 22-én délelőtt 10 órától a Fekete István azonos című regényéből készített magyar rajzfilmet, a Vukot vetítettük. Öröm volt látni az érkezõ családokat, kicsik és nagyok egyaránt élvezték az 1981-ben bemutatott kis róka történetét. Majd másnap – január 23-án 18 órától –  Rideg Sándor azonos című regénye alapján készült magyar filmvígjátékot, az Indul a bakterházat tekinthette meg az érdeklődő közönség. A nagyobbaknak is szóló műsor előtt Szűcs Dániel polgármester szólt a közönséghez, majd egy rövid kultúra napi ismertetőt követően a filmben Szabó baktert alakító Koltai Róbert videón üzent a mezőtúri közönségnek. Véleményem szerint az üzenet még személyesebbé tette a vetítést, üzenetében kulisszatitokként elmesélte, hogy az utolsó pillanatban kapta meg a szerepet, az eredeti színész – Bencze Ferenc –  betegsége miatt.

A mozi- és színházterem átadásával lehetőségünk nyílt filmes programokra, bízunk abban, hogy azok, akik velünk tartottak a rendhagyó kultúra napi programunkon élvezték a filmes nosztalgiázásunkat.

Bodor Márti

Kép: Indul a bakterház – port.hu