Ünnepi megemlékezés március 15-én

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc évfordulója alkalmából Mezőtúr Város Önkormányzata városi ünnepséget rendezett március 15-én. A 171 évvel ezelőtt történt esemény a magyar történelem egyik legfontosabb momentuma volt, hiszen először mutatkozott meg markánsan népünk összetartó ereje, nemzettudata, szabadságszeretete és büszkesége. Olyan hősök és hazafiak küzdöttek a szabad,  új Magyarországért, mint Kossuth Lajos, Petőfi Sándor vagy Damjanich János.

Az ünnepi program 10 órakor a Belvárosi Református Gyülekezeti Házban ünnepi Istentisztelettel vette kezdetét, ahol igét hirdetett Mihalina László lelkészelnök, míg a Római Katolikus Templomban Ondavay Tibor esperes, pápai prelátus celebrált Szentmisét. Ezt követően 11 órától vette kezdetét a városi ünnepség a Kossuth Lajos téren. Az eseményen díszőrséget állított fel a Jászkun Magyar Királyi Hadikultúra Alapítvány és a Mezőtúri Járás Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Század.

Az ünnepi műsort a Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda 10. A osztályos diákjai, valamint a Református felnőttkórus és ifjúsági kórus tagjai adták, akiket Valuska Lajos és Marczi Ernő készített fel.  Műsorukban felidézték a 171 évvel ezelőtt történt eseményeket. Ezt követően Boldog István országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet,melyben hangsúlyozta a nemzeti összetartozás és a nemzeti egység fontosságát.   Az esemény a kegyelet, az emlékezés koszorúinak, virágainak elhelyezésével zárult.