Ünnepélyes keretek között díjaztuk a város legszebb konyhakertjeit

 Szeptember 26-án került sor a Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz  Mezőtúr Város Önkormányzata által meghirdetett, helyi „A legszebb konyhakertek” – Mezőtúr program ünnepélyes eredményhirdetésére. Az idei évben immáron 7. alkalommal vett részt városunk ezen a színvonalas és példaértékű megmérettetésen. Ezúton is köszönjük Kovács Szilvia alpolgármester asszonynak, továbbá a Legszebb Konyhakert Csapatának a lehetőséget, támogatásukat, kitartó, időt és energiát nem kímélő, áldozatos munkájukat.

Az idei programmal is az volt a célunk, hogy összegyűjtsük azokat a kertművelőket, akik gondosan, szeretettel művelik kertjeiket. Őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől, szüleiktől tanultak, tanulni, fejlődni szeretnének, saját módszereket alkalmaznak azért, hogy egészséges zöldséget, gyümölcsöt termeljenek. Bízunk abban, hogy a program által a kertművelők munkája kellő elismerést kap és példájuk nyomán egyre többen művelnek konyhakertet, hiszen így az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhet generációk között.

A Városháza Dísztermében megrendezésre kerülő ünnepséget Szűcs Dániel városi képviselő vezette, aki beszédében először Kovács Szilvia alpolgármester asszony jókívánságait tolmácsolta a megjelentek részére. Alpolgármester asszony szívhez szóló üzenetben köszönte meg a nevezők, a városvezetés, a szervezők lelkiismeretes munkáját, továbbá hangsúlyozta, hogy a „versenyben résztvevők olyan követendő mintául szolgálnak, amit érdemes átörökíteni az utánunk jövő generációnak, hogy a mostani és elődeink által ránk maradt értékek, a kertkultúra hagyományai, módszerei, praktikái megőrződjenek, és mindenki számára továbbra is egy egészségesebb, boldogabb életet nyújthassanak. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy a kert művelése nemcsak a növények, hanem testünk és lelkünk ápolását is jelenti egyben.”

A 2019-es versenyen, Mezőtúron 4 kategóriában (közösségi, zártkert vegyes, mini 50 m2-ig és normál) összesen 9 kertművelő mutatta meg munkáját és annak eredményét a nagyközönségnek. Az idei évben is nagyon büszkénk vagyunk a mezőtúri jelentkezőkre. Bár nem számolhatunk be hatalmas jelentkezői létszámról, de akik részt vesznek a versenyben szívvel lélekkel teszik azt és élvezik a kertművelés minden pillanatát, munkásságukat folyamatos tanulás, a természet iránti szeretet és tisztelet, a tenni akarás, fejlődés jellemzi évről éve. Minden évben vannak újabb és újabb jelentkezők és nagy öröm számunkra, hogy nem csak az idős korosztály, hanem egyre több fiatal család tartja fontosnak, hogy otthon termelje meg zöldség, gyümölcs szükségletét.

A már mindenki által izgatottan várt eredményhirdetésen az elismeréseket Mezőtúr Város Önkormányzata nevében Herczeg Zsolt polgármester úr adta át.

Mini 50 m2-ig kategóriában sajnos csak egy nevezőnk volt, így Bodnár Sándornénak megköszönve kitartó, értékteremtő, hagyományőrző munkáját, oklevelet adományoztunk.

Normál kategóriában

IV. helyezést ért el Szűcs Antalné, akinek a verseny során betekintést nyerhettünk csodálatos színekben pompázó, virágba borult udvarába.

III. helyezett lett Nagyné Nagy Adrienne

Adrienne a verseny során elmondta, hogy a fáradt hétköznapok után a kert jelenti számára a testi, lelki megnyugvást. Emellett hobbija a főzés, melyhez elengedhetetlenek a saját maga által megtermelt zamatos zöldségek, gyümölcsök.

II. helyezésért járó elismerést vehetett át Juhászné Török Orsolya, akit távollétében férje képviselt az ünnepségen

Először, de reméljük, nem utoljára köszönthettük a Juhász családot a versenyre jelentkezők között. Hiszen külön öröm számunkra, hogy az idősebb korosztály mellett, egyre több fiatal is fontosnak tartja az egészséges, saját termelésű zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, a gyermekek kertszeretetre történő nevelését már kisgyermekkorban. A Juhász család kiváló példája annak, hogy amellett, hogy élvezhetjük munkánk gyümölcsét, a közös kertészkedéssel együtt lehet a család, vidám és egy életen át tartó hasznos pillanatokat okozhat kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A jól megérdemelt I. helyezést Balázs István és Családja vehette át polgármester úrtól

Kertjüket talán úgy jellemezhetnénk a legjobban, hogy egy, a város szívében rejlő ékszerdoboz. 5 éves gyermekük sok felnőtt számára is irigylésre méltóan forgatja a kerti szerszámokat, műveli a földet. Festői környezetű, magas szakmai tudással művelt kertjükhöz, példamutató tevékenységükhöz szívből gratulálunk! Haladjanak tovább ezen az úton, örökítsék tovább tudásukat!

A közösségi kategóriában

II. helyezést ért el Farkas András

Bandi bácsi önzetlen keze munkájának, szakmai tudásának, fáradhatatlan energiájának köszönhetően szépül meg évek óta az Ifjúsági lakótelep 14-es épületének környezete.  Minden mozdulatában a kert iránti szeretete és tisztelete tükröződik vissza.  Amikor az időjárás lehetővé teszi, Bandi bácsi biztosan a ház körül tevékenykedik és osztja meg szomszédjaival, az ott játszó gyerekekkel kerttel kapcsolatos tapasztalatait, terveit, gondolatait.

Azt kívánjuk, hogy tettei még nagyon sokáig szolgáljanak példaként minden közösségben élő mezőtúri lakos számára!

I. helyezett lett a versenyben már évek óta részt vevő: Mezőtúri Városi Óvoda Gyermek-kert Tagintézménye

Szeretettel gratulálunk minden kis szorgos kezű gyermeknek és az őket tanító, segítő, támogató pedagógusoknak, dolgozóknak. Különösen megható azt látni, amikor tudásra szomjazó, mosolygó gyermekek mutatják be a kertművelés iránt érzett szeretetüket, tenni akarásukat, annak csodálatos eredményeit és jóízűen, boldogan fogyasztják el munkájuk gyümölcseit.

Zártkert vegyes kategóriában mint minden évben most is fejtörést okozott számunkra  sorrendet állítani, hiszen két, csodálatos kerttulajdonos munkásságát követhetjük figyelemmel már évek óta.

De mivel az országos versenyre jelölés miatt dönteni muszáj, így az idei esztendőben

II. helyezést ért el Fehér András és Enyedi Erzsébet

Bandi bácsiék minden évben részt vesznek versenyünkben, amit ezúton is külön köszönünk és jövőre is várjuk jelentkezésüket! Ez idő alatt már kétszer találta őket Országos Díjra méltónak az Országos zsűri. A természet iránti szeretet, a szakmai tudás, a hozzáértés, a folyamatos fejlődés, a fáradhatatlan, alázatos munka jellemzi kertjük minden momentumát. Tisztelettel gratulálunk az eddig elért eredményekhez, további jó egészséget és bő termést kívánunk a következő esztendőkre is!

I. helyezettként pedig nagy szeretettel köszöntöttük Jászné Polgár Máriát, Jász Ferencet és 5 unokájukat, akik minden évben újabb és újabb csodákkal kápráztatnak el bennünket. Munkásságukat folyamatos tanulás, fejlődés, tanítás jellemzi. Nem csak családon belül tartják fontosnak a kert iránti szeretet, illetve a tudás továbbadását a gyermekeknek, hanem rendszeresen vendégül látnak csemetéket pl. legutóbb a Református Óvoda gyermekei szüretelhettek, kóstolhattak kertjükben. Értékteremtő, generációkon át öröklődő munkásságuk szolgáljon példaként mindenki előtt!

Külön öröm számunkra, hogy a Jász Családot az országos zsűri országos díjban részesítette. A jól megérdemelt elismerést szeptember 28-án az OMÉK Országos Díjkiosztó Ünnepségen vehették át. Szívből gratulálunk, nagyon büszkék vagyunk Önökre!

Az eredményhirdetéssel az idei verseny lezárult. Szeretettel gratulálunk minden nevezőnek, további eredményes kertművelést és jó egészséget kívánunk! Örökítsék, fejlesszék tudásukat, védjék környezetünket, hiszen a FÖLD a legnagyobb Kincs, melyet óvnunk, őriznünk kell! Dr. Szent Györgyi Albert szavaival élve:

„A természet hatalmas, az ember parányi, ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel….”

 

Pozderka-Korcsok Anita

a helyi verseny koordinátora