Új nézőpontok a gluténmentes étkezéshez

Hogyan tovább liszt nélkül? Mit fogok ezen túl enni? Már sohasem tudok többé igazán jól lakni? – kérdezi, akinek az orvosi vizsgálatok kimutatták a gluténérzékenység valamely formáját.

Az érintett a kezdeti sokk után aztán a világban feltérképezi, hogy számtalan olyan étel van, amiben nincs glutén, ilyen a burgonya, a kukorica, a rizs és a köles is. Ezek furfangos felhasználásával pedig pótolni lehet a lisztet és nagy segítség, ha valaki korábban előttünk kikísérletezte, milyen összetevőket kell összemixelni ahhoz, hogy a legtökéletesebb gluténmentes finomság készülhessen. Pál Hajnalka és férje, Kis Ádám 2021-ben úgy döntöttek, létrehoznak egy családi vállalkozást Gyömrőn, aminek a fókuszában az egyedi „lisztkeverékek” állnak, értelemszerűen hagyományos búzaliszt nélkül. A mixek burgonyakeményítőből és más természetes adalékanyagokból készülnek és a segítségükkel ízletesen elkészíthető például a foszlós kalács, a reggeli ropogós waffel és az édes muffin is.  Ezen kívül ma kínálatukban megtalálhatóak a maglisztek, rostok, magkrémek és olívaolaj is, számtalan cukormentes, gluténmentes termék mellett. Honlapjuk az országos „Az év webshopja 2022” versenyen bekerült a legjobb 25 közé.

Pál Hajnalka a gyermekkorát Mezőtúron töltötte. A Kossuth Lajos Általános Iskolába járt, ahová szeretett gondtalanul átsétálni, hiszen közel volt a családi házukhoz. Majd a Teleki Blanka Gimnázium hatosztályos képzésében folytatta a tanulmányait, ahol abba a szerencsés helyzetbe került, hogy plusz motivációként édesanyja, Pálné Balázs Ibolya is tanította őt. Ezt követően a Szegedi Tudományegyetemen szerkesztő- riporter diplomát szerzett, majd közel 8 évet töltött Német-országban, ahol az angol, francia és olasz nyelvtudása mellett immár németül is anyanyelvi szinten kommunikált.  Férjével is külhonban találtak egymásra, ahonnan együtt költöztek vissza Magyarországra, Gyömrőre 2019-ben. Kérdésemre elmesélték, nem a saját bőrükön tapasztalták meg a gluténérzékenység nehézségeit, hanem egy barát lévén csöppentek ebbe a világba. Az foglalkoztatta őket leginkább, hogyan lehet a meglévő, klasszikus recepteket tovább fejleszteni, és minél színesebb palettájú süteményeket, ételeket készíteni. A céljuk az volt, hogy senkinek se kelljen kellemetlenül éreznie magát azért, hogy nem eheti azt, amit a többiek. Az elképzelés megvalósítása a gyakorlatban olyan jól sikerült, hogy egy családi ebéd alkalmával senkinek nem tűnt fel, hogy nem hagyományos búzaliszttel készült a sütemény, amit felszolgáltak. Ekkor árulták el először számukra, hogy ez az ő fejlesztésük, és ezzel fognak innentől foglalkozni. Érdeklődésemre büszkén kiemelték, vannak mezőtúri beszállítóik is, akikkel gyorsan és rugalmasan tudnak együtt dolgozni. Azt szeretnék, ha egy éven belül a mezőtúriak helyben is hozzáférhessenek a termékeikhez, nem csak a webshopon keresztül. A mindennapi munkát megkönnyíti, hogy a házaspár mindkét tagja az értékesítés, az informatika, a logisztika, a sütés-főzés, illetve az élet számtalan más szegmensében szerzett tapasztalatukat 100% erőbedobással a vállalkozásban próbálja meg kamatoztatni, így jó csapatot alkotnak. Egyetértenek abban, hogy a legfontosabb szempont a kiegyensúlyozott táplálkozásra való törekvés.

Hozzátették, aki nem liszt érzékeny, annak nem ajánlott teljesen elhagyni a gluténtartalmú ételeket, mert ezek a termékek tápanyagokban, rostokban és vitaminokban is gazdagok.

Kakuk Móni

Fotó: beküldött fotó