Papp János mezőtúri tűzoltó százados is segített a török katasztrófa helyszínén

Február 7-én vert tábort a törökországi katasztrófa helyszínén Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR. A magyar egység Hatay tartományban, egy 16 ezer négyzetméteres területen kutatott túlélők után, ahol egy húszemeletes lakóépület dőlt romba, melyben a földrengés idején megközelítőleg ezer ember tartózkodott. A február 12-én elérhető hivatalos adatok szerint a hétfői 7,8-as erősségű földrengés következtében 24617 ember vesztette életét Török-országban, és 3574-en haltak meg Szíriában. A sérültek száma meghaladja a 80 ezret. A számok folyamatosan, óráról órára emelkednek.

Csak a magyar csapat dolgozott a nap huszonnégy órájában, a többi mentőcsapat éjszakára leállt. A magyar tűzoltók nyolc óránként váltották egymást, hiszen a munka nemcsak fizikailag, pszichikailag is megterhelő volt. A HUNOR mentőszervezet kötelékében két Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei tűzoltó is dolgozott: Bujdosó Gábor tűzoltó alezredes, a jászberényi katasztrófavédelmi kirendeltség Hatósági Osztályának vezetője, valamint Papp János tűzoltó százados, a mezőtúri hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese. A munkát magyar mentőkutyák is segítették. A HUNOR csapatához csatlakozott több építészmérnök-statikus szakértő és a TEK speciális egysége, aminek tagjai között egészségügyi, alpintechnikai és műszaki képességben jártas szakember is volt.

Feszült várakozás, majd üdvrivalgás, összeölelkezés – ez történt, valahányszor kihoztak egy élő embert a mentőcsapatok a romok alól Törökországban. Az Antakya városában lévő, hátfalára dőlt szállodába, és a környező, itt-ott még lángoló épületekbe egyre nehezebben tudtak még a legtapasztaltabb szakemberek is behatolni. A HUNOR mentőcsapata az erőgépek, markolók és betontörők által feltárt területen dolgozott, olykor maguk által készített eszközökkel. A két részre osztott csapat, az Alfa és a Bravo tagjai éjszakára sem álltak le a kutatással. Tizenhét túlélőt mentettek ki a romok alól, és huszonkilenc halottat hoztak felszínre, valamint több állatot is kimenekítettek- olvashattuk az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatásában.

A mentőalakulat tagjai február 13-án hajnalban hazaérkeztek. A katonai gép nem sokkal vasárnap éjfél után szállt le Budapesten, ahol többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadta az érkezőket, megköszönve hősies helytállásukat.

Kakuk Móni

Kép és tájékoztató: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság