Tűzifa vásárlás csak biztonságosan!

Elkezdődött a fűtési szezon, de a korábbi évekhez képest már nem csak a tűzifát keresik a vásárlók, hanem megnövekedett a kereslet a fa- és papírbrikett iránt is. A mai online világban egyre több a hirdetőfelületeken meghirdetett tüzelő. A hatóságok a portálok üzemeltetőivel összedolgozva próbálják a csalásokat már a hirdetés feladása előtt kiszűrni, de mindig akad egy-egy jogszerűtlen, csaló hirdetés.

A korábbi évekhez képest a házaló kereskedők tevékenysége manapság már ritkább, azonban kisebb településeken, vidéki városokban még előfordulhat, hogy illegális fakitermelésekből, falopásokból származó házalók kínálnak olcsó tüzelőt a gyanútlan, elsősorban az idős, vagy az egyedül élő embereknek. A csalók különböző kedvezményeket ígérve próbálják becsapni a vevőket, de az is előfordulhat, hogy a vételárat, vagy a vételár egy részét előre elkérik későbbi szállítást ígérve, azonban tényleges kiszállításra a későbbiekben már nem kerül sor.

A hatósági ellenőrzések és megelőző intézkedések mellett fontos, hogy maguk a vásárlók is megfelelően felkészültek legyenek a tűzifa vásárlás előtt.

Annak érdekében, hogy ne váljon senki csalók áldozatává, fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr főkapitányság tanácsait:

  • – Vásárlás előtt javasolt tájékozódni a tüzelőanyag aktuális áráról az erdészeteknél, valamint a nagyobb Tüzép telepeken!
  • – Lehetőség szerint a régi megszokott, illetve ellenőrzött helyről, telepről vásárolja meg a téli tüzelőjét!
  • – Tűzifát csak szállítójeggyel, számlával vegyen át!
  • – Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát!
  • – Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége!  A fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  • – Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen!
  • – Ha frissen kitermelt faanyagot vásárol, igyekezzen minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni, hiszen ősszel és télen a faanyag már lassan szárad a szabadtérben.
  • – Ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek! Fizetésre csak a fa lerakása után kerüljön sor!
  • – Ha házaló faárustól vásárol, mindenképpen írja fel a gépkocsi rendszámát és lehetőség szerint a vásárlás lebonyolításához kérjenek segítséget ismerőstől, szomszédtól!
  • – Az árust az udvaron ne hagyja felügyelet nélkül és a házba ne engedje be!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon!

forrás: police.hu