Testületi tájékoztató

A legutóbbi, október 27-i képviselő-testületi ülésről tartott tájékoztatót Szűcs Dániel polgármester.

A Magyar Kormány támogatásából idén már 29 utcában épült útalap, önkormányzati forrásból pedig további 6 földes utcát tudtak útalappal ellátni. Ez nagy előrelépést jelentett a földes utcák számának csökkentésében. Jó hír, hogy a XXIX. utca, és a Damjanich utca hiányzó szakasza (Bajcsy Zs. u. – Vásár u. között) is útalapot kaphat novemberben.Ennek kivitelezője, a körbeszerzési eljárás győztese, a Szolnok Aszfalt Kft., ami jelenleg több beruházásban is részt vesz Mezőtúron.

Mezőtúr Város Önkormányzatának szervezési és működési szabályzatának módosításáról is szavazott a testület. Változtak a bizottsági összetételek. Leghangsúlyosabb változás két pozícióban történt. Patkós Éva alpolgármester korábban az Művelődési Oktatási és Sport Bizottságának volt a vezetője, de alpolgármesterré választását követően ezt a posztot összeférhetetlenség miatt nem vállalhatja. Így dr. Siposné Varga Ildikót nevezték ki a bizottságvezető feladatkör betöltésére. Az Egészségügyi és Szociális Bizottság vezetője Kovács Mihály képviselő lett. A képviselő-testület egyhangúan elfogadta az SZMSZ módosításait.

A Tanüzem (Szolnoki út 5-7.) esetében már több ízben történt egyeztetés. Elkészült egy igazságügyi szakértői vélemény, amely meghatározta a bérleti díjak reálértékét. Az önkormányzat a rendeletében úgy határozott, hogy a befolyó bérleti díjak teljes egészét a karbantartásra, felújításra, állagmegóvásra kell fordítani. Szűcs Dániel polgármester azt javasolta az energiaválságra való tekintettel, hogy ne emelkedjenek a bérleti díjak és 2023. márciusában térjenek vissza erre a napirendi pontra. Ezt a képviselő-testület egy része nem fogadta el. Így a megbeszélések után a következő döntés született. 2023. január 1-tõl az igazságügyi szakértő által javasolt bérletidíj-emelés felét érvényesíti az önkormányzat a bérlőknél, 2023. július 1-tõl pedig a további részét is. A rendelet értelmében, amennyiben a gazdasági helyzet indokolttá teszi a bérlőknek lehetőségük van a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottsághoz fordulni a bérleti díjjal kapcsolatos további egyeztetés céljából. A közös költséggel kapcsolatban, a továbbiakban egyedi megbeszéléseket folytatnak. Változik a portaszolgálat is, ezentúl elektromos kapuk és kamerarendszer segíti a biztonságot és a vagyonvédelmet.

Mezőtúr Város Önkormányzatának képviselő-testülete a karácsonyi támogatásról (tartós élelmiszercsomagokról) is szavazott, ami a leginkább rászorulóknak nyújthat segítséget decemberben.

Kis mértékben emelkednek a házasodni készülők költségei. De emellett jó hír, hogy nőtt a szertartáshoz igénybe vehető helyszínek száma. A Várostörténeti Kiállítás kialakításával létrejött egy új, felújított terem terasszal, kilátással a Hortobágy-Berettyóra, ami mostantól a Díszterem és a Házasságkötő terem mellett szintén kibérelhető helyszínül szolgál.

Az október 27-i képviselő-testületi ülés talán legfontosabb napirendi pontja az energiaválság kezelésére szolgáló intézkedési terv volt, melyről egy külön cikkben tájékozódhatnak kedves Olvasóink.

Kakuk Móni

Fotó: Csikósné Vida Viktória