„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”

November 11-én Márton napi hagyományőrző délutánra vártuk városunk lakosságát. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások.

A délutánon libazsíros kenyeret és különböző teákat kínáltunk a hozzánk érkezők számára. Fehérvári Ildikó kézműves asztalánál különböző libás alkotások születtek, Pusztai Zsolt muzeológus segítségével pedig fazekas korongos bemutatóra és kipróbálási lehetőségre nyílt lehetőség. A délutánt a Márton napján libát eszünk című dal is felcsendült a Fülemüle Duó jóvoltából, majd a népzene világába kalauzolt el bennünket a Talléros Együttes, amely alatt Gera-Panyi Katalin és Gera Zoltán néptáncosok közreműködésével egy táncházban vehettek részt kicsik és nagyok egyaránt.

A jó hangulat garantált volt a Közösségi Ház nagytermében, így minden jelenlévő vidáman indult haza a program végeztével. Köszönjük, hogy velünk tartottak!

Bodor Márti