Tizedik alkalommal hívták Mezőtúrra az ország zeneszerző palántáit

Ismét az ifjú zeneszerzőké volt a főszerep május 26-án a X. Mezőtúri Zeneszerzői Pályázat hangversenyén és eredményhirdetésén a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskolában.

Az esemény egyedülálló a maga nemében Magyarországon, így mindenképp nagy büszkeségre ad okot, hogy évről évre megrendezésre kerül városunkban. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri vette górcső alá: Tóth Péter zeneszerző, Pavlovits Dávid gitárművész, zeneszerző, Bella Máté zeneszerző és Szigeti Máté zeneszerző.

Ez a megnyerő névsor már önmagában garanciát jelent az esemény országos nívóját illetően. Személyesen a zsűrit az eredményhirdetés napján Tóth Péter, a Szegedi Tudományegyetem zeneelméleti tanszékvezetője, a hazai és nemzetközi zenei élet elismert zeneszerzője képviselte. Idén az országból öt művészeti intézményből érkeztek pályaművek, két kategória szerint. A rendezvényt Karapancsevné Jász Ildikó, intézményvezető nyitotta meg. Hat pályaművet mutattak be a zeneiskola hangversenytermében. Ezek közben közönségszavazásra is sor került. A középiskolások között Varga István: Suite for Piano című műve nyerte el az első díjat (Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola), a második helyezett Stefán Dávid János: A Webb lencséin túlról I. t. című alkotása lett (Miskolci Bartók Béla Zene-és Táncművészeti Szakgimnázium), harmadik díjat Varga Nadin: Kis kece lányom című szerzeménye vihette haza (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola-Székesfehérvár). Az alapfokú művészeti iskolások között három korcsoportban zsűrizték a beérkezett pályázatokat. Az 1. korcsoportban Csibra Levente: Körhinta című alkotása ért el első helyezést (Palotásy János Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola-Jászberény), a 2. és 3.  korcsoportban a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola- Szentendre három tanulója ért el eredményt. Asszonyi Pongrác: Gondolatok című műve első helyezést, míg Kalmanovits Márton: Fák I-II. t. című szerzeménye a dobogó második helyén végzett a 2. korcsoportban. Kathona Balázs Bors: Darab 7 hangszerre című műve a 3. korcsoportban ért el különdíjat. Közönségdíjat és előadói díjat nyert a szavazatok alapján a középiskolások között Varga Nadin: Kis kece lányom című darabja. Az ifjabbak között közönségdíjas lett Csibra Levente: Körhinta című alkotása, emellett előadói díjban Kathona Balázs Bors: Darab 7 hangszerre című műve részesült. A pályázatokat 2024-ben is várják.

Kakuk Móni
Fotó: beküldött fotó