TÁJÉKOZTATÓ FÖLDI ÉS LÉGI SZÚNYOGGYÉRÍTÉSRŐL – 2021. augusztus 12

 TÁJÉKOZTATÓ FÖLDI ÉS LÉGI SZÚNYOGGYÉRÍTÉSRŐL

 

 

Ezúton értesítem a lakosságot, hogy településünkön földi és légi kémiai szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

 

A földi kezelés időpontja: 2021. augusztus 12. napja, napnyugta utáni időszakban. Rossz idő esetén a védekezés 2021. augusztus 13-14-én ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

 

Továbbá várhatóan 2021. augusztus 12-én Mezőtúr belterületén (a Túri Vásár területét érintően), illetve a holtágak mentén az üdülőövezetekben, a napnyugtát megelőző 1,5 órában légi kémiai szúnyoggyérítésre kerül sor.

 

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

 

A lakosság részére javasolt intézkedések:

 

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

 

Herczeg Zsolt

polgármester