2021. július 24. Szarvas – XXIV. Kárpát-medencei Arató Napok

  1. július 24. Szarvas

XXIV. Kárpát-medencei Arató Napok

„Az összefogás és az összetartozás ismét igaznak bizonyult.”

Ismét lehetősége volt a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubjának részt venni és hozzájárulni a szarvasi rendezvény színvonalas lebonyolításához. A klubelnök és felesége mindent megtett azért, hogy sikeresen szerepeljen Mezőtúr városa által a megbízott klub a XXIV. Kárpát-medencei Arató Napokon. Minden évben jól sikerül ez a nap, de idén mégis más volt. Korábban is mindig kaptunk elismerést, díjat, oklevelet vagy különdíjat, de olyanban még nem volt részünk, hogy összesen öt oklevéllel térhettünk haza. Egy oklevéllel jutalmazták a mazsoretteseket, eggyel az énekkart, három oklevéllel a klubunkat. A klubot elismerték az ősi aratóétel versenyen való részvételéért, emellett kimagasló különdíjjal jutalmazták, mint a legautentikusabb étel megfőzőit. A serleget és oklevelet átadva elismerésüket fejezték ki, hogy olyan ételt készítettünk, ami az 1840-es évek arató ételeinek ízeit idézte fel.

Herczeg Antal klubvezetőt, mint a legidősebb kaszást is oklevél illette. Most is, mint mindig velünk volt a Mongol Agrár Zrt. énekkara. Ők adták elő az aratással kapcsolatos népdalokat. Példaértékű volt Seresné Jutka karnagy kitartása. Nagy boldogság töltött el engem. A műsoruk végén egy úriember odament Jutkához, kezet csókolt neki és gratulált a kitartásához, pedig biztosan nem ismerte- jó volt ilyet tapasztalni.

Az ünnepséget a mazsorettek nyitották meg a felvonulással és a sátorban is ők léptek fel először Juhász Réka oktató koreográfiájával. A fiatalság nagy tapsot kapott. Utána egy tárogatós szolgáltatta a zenét. Szebbnél szebb katonadalokat, indulókat adott elő. A nap további része mindenkinek megható és szívszorító volt. Megemlékeztek a tőlünk elszakadt és tőlünk távol élő magyarokról és az összetartozásról. Zászlófelvonással kezdődött, ugyanis van egy zászlójuk a Kárpát-medencei és a határon túli magyaroknak, ami szintén piros, fehér, zöld. Ami a legszebb, van egy gyönyörű himnuszuk is. Amíg felvonták a zászlót, a külhoni és itthoni magyarok együtt énekeltek. Éreztük, hogy nekik mennyit jelent az Óhaza! Ahogy vége lett a köszöntő beszédnek, a határon túli magyarok hoztak egy-egy marék földet, arról a helyről, ahol élnek és a Nagy-Magyarország emlékműhöz helyezték az emlékparkban. Ezután következett a Trianoni fájdalomfa megkoszorúzása. Tavaly ezt a fát és az emléktáblát a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrőzők Klubjának a kezdeményezésére Mezőtúr város önkormányzatával együtt helyeztük ki. A koszorúzáson részt vett Szűcs Dániel alpolgármester, emellett a klubból ketten, Marika és én.

Végezetül megköszönjük a mazsorettek csodálatos műsorát, köszönjük vezetőjüknek áldozatos munkáját. Köszönjük az énekkar szereplését, és a segítséget minden klubtársunknak. Köszönjük Antinak a kaszálás bemutatását, Molnárné Katikának és Sonczné Magdinak a marokszedést, és mindazoknak, akik kaszát fogtak, hiszen 10 évestől 60 éves korig próbálkoztak a kaszálás tudományával. Köszönjük Csepcsényi Antinak a birkahús megfőzését. Köszönjük Herczegné Marikának, hogy megtalálta az ideillő levest, ami a kaszás leves volt, füstölt sonkával. Megsütöttük mellé a hatfonatos sima kalácsot. Nagy sikere volt, mert a nagy kalácsból nem sokat kaptunk vissza a zsűritől. Ízlett a leves is mindenkinek. Végezetül, de nem utolsó sorban ismét volt egy csodálatos napunk, nagyon elfáradtunk. De a fáradtságunk meghozta a gyümölcsét. Köszönjük mindenkinek a részvételt, alpolgármester úrnak a szép és tartalmas beszédét. Köszönjük a videós fiúknak is a szorgos munkájukat. Ismét köszönjük az újvárosi helyhatósági képviselőnek és családtagjainak, hogy hozzájárultak e nemes nap örömeihez és segítettek abban, hogy klubunk részvétele érvényesüljön. Zárógondolatunk legyen a következő idézet. „Mi szépkorúak fogjunk össze. Fogadjuk meg, búsak nem leszünk. Akkor sem, ha néha, néha könnyes a szemünk. Jó példát mutatunk, hisz lát az ifjúság, arcunkról ragyogjon rájuk béke és boldogság.”

Herczeg Antal klubvezető Ádám Jánosné klubvezető-helyettes, Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klub,