II. Túri Halas Napok

Túri Halas Napok

  1. rész

Halra magyar!- ösztönöz Lévai Ferenc, az Aranyponty Halászati Zrt. tulajdonosa. A halfogyasztás tekintetében az európai statisztikák végén kullogunk, a legtöbb család asztalára egy évben egyszer: karácsonykor kerül halétel. Pedig egészségünk érdekében heti egy napon érdemes lenne a marhát, disznót, csirkét – harcsára, pontyra vagy épp süllőre cserélni- sülve, főve, füstölve, egytálételként vagy levesként- a receptek és variációk száma e tekintetben szinte végtelen.

A halfogyasztás, a halételek és horgászat népszerűsítése érdekében rendezték meg Mezőtúron második alkalommal a Túri Halas Napok rendezvényt a Városi Strandfürdő területén.

A rendezvény a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00531 pályázat vissza nem térítendő támogatásának segítségével valósulhatott meg.

A rendezvény szervezői voltak: Mezőtúr Város Önkormányzata, Mezőtúri Városfejlesztési Kft., Mezőtúri Turizmusfejlesztési Kft., Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft., és nem utolsó sorban a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Közhasznú Non-profit Kft.

A rendezvény és a strand helyszínére július 31- én ingyenesen látogathattak az érdeklődők, de zenés-táncos jellegéből adódóan a hatályban lévő jogszabály miatt kizárólag védettségi igazolvány felmutatásával tehették ezt meg.

A változatos finomságok és megmérettetések mellett színpadi koncertek, kézműves vásárosok, gyerekprogramok hozták el a jó hangulatot a résztvevőknek. A FICSAK Mezőtúr Alapítvány szervezésében – Madarászné Marosi Edina kézműves, Rajtár Ilona gyöngyfűző és Veres Gyula fazekas irányításával a részt vevő gyermekek képzeletét és kreativitását megmozgatva ösztönöztek alkotásra és az elkészült munkákat hazavihették.

Szombaton, kora reggel elsőként szorgalmas és tettre kész, vállalkozó szellemű csapatok álltak a horgászbot vagy épp a fakanál mellé: a nap horgász- és halételfőző versennyel indult.

A horgászversenyt a Kákafoki Horgászegyesület szervezte a programon belül.

Húsz lelkes, tapasztalt horgászcsapat jelentkezett a kihívásra, a legjobbak díjait Sáfár Zsolt, az Egyesület alelnöke adta át.

A legnagyobb hallal Szalai Zsolt büszkélkedhetett (3040 g). A harmadik helyezett Tóth Bálint- Tóth Vanda duója lett (6155 g hal), a második helyezett Csatári Ákos- Csatári Ferenc csapata lett (7935 g), a győztes pedig Hidasi Zsolt-Hidasi Hanna párosa lett (11595), ezúton is gratulálunk nekik.

A délelőtt folyamán mindeközben fellépett a színpadon a Szivárvány Citerazenekar Csider István vezetésével, és a további jó hangulatról gondoskodott a Petőfi Dalkör, a Vadvirág Népdalkör, az Ambrózia és Sweet Dance Mazsorett Csoport és Dalma Dance Klub.

A várva-várt halételfőző versenyen Patkós Lajos (Placc Bistro), Ádám Anita (Nemzeti szálloda), Dobos Ildikó és Olajos Szabolcs (Szőlőfürt Vendéglő) zsűrizett. A zsűri tagjai elégedettek voltak a versenyzők által elkészített ételekkel, és boldogan kóstolták végig a fenségesebbnél fenségesebb falatokat.

Klasszikus és újító ízformációkat egyaránt elismertek. Különdíjat nyert el Pete Lajos- Baricz Andrea párosa, akik innovatív halfasírtot készítettek, harmadik helyezést ért el a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Közhasznú Nonprofit Kft. csapata a tökéletes sült hal feltálalásával, második helyen végzett Tóth Zoltán és családja, akik magyaros halászlevet főztek, első díjat ért el Kiss Imre és a Mototour csapata, akik mesterfogásokkal ínycsiklandó harcsapaprikást és túrós csuszát tudtak tálalni a zsűri elé.

A cikk második részét a 17. lapszámban olvashatják.

Fotókat készítette Jenei József.

 

Kakuk Móni