Tájékoztató a Berettyó helyzetéről

Tájékoztató a Berettyó helyzetéről

 

Tisztelt Mezőtúriak!

 

A Hortobágy-Berettyó vízminőségére az elmúlt hetekben számos időjárási tényező kedvezőtlenül hatott, amelyet szemmel láthatóan is tapasztalunk. A megnövekedett csapadék mennyisége miatt a főcsatorna fentebb eső szakaszán több településen a belvíz, valamint a mezőgazdasági területek mellett a csatornákba az eső miatt bemosódó szerves anyagok is befolyásolták a Berettyót.

Az elmúlt hetekben felvettük a kapcsolatot az érintett hatóságokkal, akik a jogkörrel rendelkeznek (önkormányzatunk nem rendelkezik ilyennel), hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a Hortobágy-Berettyó vízminősége minél előbb javuljon. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a területileg illetékes Körös-vidéki és a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóságokkal, akik a csatornák segítségével próbálják folyamatosan friss vízmennyiséggel frissíteni a Berettyó vizét.

Továbbá megkérdeztük a Jász – Nagykun – Szolnok megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, akik tájékoztatást kértek a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóságtól, hogy milyen intézkedéseket tettek a probléma elhárítása érdekében? A KÖTIVIZIG arról tájékoztatta a Hatóságot, hogy a térségben az utóbbi időben lehullott rendkívüli mennyiségű csapadék hatására viszonylag nagy mennyiségű felhígult települési szennyvíz jutott a folyóba. A szennyvíz telepeket üzemeltetők minden esetben tájékoztatták erről a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. A Hatóság a vízminőség romlással és a jelzett halpusztulással kapcsolatosan megkereste a KÖTIVIZIG Mezőtúri Szakaszmérnökségét, akik arról tájékoztatatták a Hatóságot, hogy minden elkövetnek annak érdekében, hogy a folyó vízminőségén javítsanak. A Nagykunsági öntözőrendszerből 06.27. és 07.16. között közel 7 millió köbméter öntözővizet vezettek át a Hortobágy-Berettyó főcsatornába.

Mezőtúr Város Sportjáért Alapítványa arról tájékoztatott, hogy a megelőzést és a biztonságot előtérbe helyezve a vízisport eszközök bérlésének lehetőségét a vízminőség javulásáig szünetelteti.

Emellett szeretném Önöket tájékoztatni, hogy az állam által kiírt, a Hortobágy-Berettyó rekultivációját érintő tervező kiválasztása hamarosan lezárul, ezt nem önkormányzatunk bonyolítja és finanszírozza. Erről kormányhatározat született, amely alapján a tervező feladata lesz, hogy 2020. december 31-ig elkészítse a főcsatorna rekultivációjának tervét. Ez alapján a Belügyminisztériumnak 2021. január 30-ig kell előterjesztést készíteni kormányzati döntésre a beruházás megvalósításának kérdésében, a kivitelezéshez és az üzemeltetéshez kapcsolódó feladatok, költségek, forrásigény, ütemezés, a felelősök, valamint a hazai és Európai Uniós források bevonása lehetőségének bemutatásával. A Kormány határozat a Magyar Közlöny 2019. évi 164. számában jelent meg.

Amint a tervező kiválasztásra kerül, természetesen felvesszük vele a kapcsolatot, hogy az általa megfogalmazott szakmai elképzelések mellett városunk elképzeléseit is meg tudjuk jeleníteni a kialakuló tervezői dokumentumban, mint a meder rendezése és egyéb fontos turisztikai tervek.

A témában folyamatosan tájékoztatással leszünk Önök felé.

 

Herczeg Zsolt

polgármester

<<Megtekintés Teljes Méretben>>