RÖVIDHÍREK

A Gyalogló Világnaphoz, október 15-én idén is több mezőtúri oktatási intézmény és a Mezőtúri Egészségfejlesztési Iroda is csatlakozott. A résztvevők nyakukba vették Mezőtúr utcáit, köztereit az egészséges életmód  és a közösségfejlesztés jegyében.

Állampolgársági esküt tett Nagy Szabolcs Mezőtúron, október 20-án. A 20 éves fiatalember eskütételét követően elmondta, hogy 2 évvel ezelőtt érkezett Magyarországra és azóta is nagyon szeret itt élni.

Novembertől szünetelteti a csecsemő- és gyermekkardiológiai fekvőbeteg-ellátást a Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház.

Új kutyaházak érkeztek az árváknak. Október 29-én a mezőtúri Kóborkához került 6 db meleg, rágásbiztos kutyaház, amire már a menhely lakóinak nagy szüksége volt. A költségek közel fele a II. Mezőtúri Kutyafesztiválon gyűlt össze a résztvevők adományaiból.

Nagy érdeklődés övezte a Túri Veterán Börzét, amely október 23-án került megrendezésre a víztorony alatti téren.

A Mezőtúri Református Kollégium idén is díjazta tanárait. A Szegedi Kis István Díjat kiemelkedő szakmai és hitéleti tevékenységéért nyerte el Mihalináné Lipták Judit és Kovács Zsoltné Molnár Annamária. A technikai dolgozóknak járó Barnabás Díjat Erdős Ildikó gazdasági igazgatóhelyettes kapta.

Nagykorúak lettek. Jó hangulatú rendezvénnyel ünnepelte fennállásának 18. évfordulóját a Szendy Pál Református Idősek Otthona október 28-án.

13. alkalommal adott otthont Mezőtúr a Kner Kupának október 29-30. között a Magyar Versenytánc Szövetség szervezésében. Az eseményen a legkisebbektől egészen a senior kategóriában indulókig közel 600 táncos versenyzett.

Halloween Lovastábort rendezett a Nabolex Lovas Klub október utolsó napjaiban, mely során a gyermekek nem csak lovagolhattak, hanem a tökfaragás mellett számos kézműves technikát is kipróbálhattak.

Halloween hangulatát varázsolta elő a Városháza Kávézó. A hátborzongató dekoráció mellett véres koktélok, szendvicsek várták a látogatókat és emellett külön díjazták a jelmezben érkezőket is.

A mezőtúri Buena Sera Ristorante is jutalmazta a rémes jelmezeket. A  hozzájuk betérő, félelmetes álruhát öltő felnőttek pálinkát, a kísérteties maskarás gyermekek meglepetést kaphattak.

Az Erőd Klubban október 29-én megrendezték a zenés Félelmek Éjszakáját.

Az energiatakarékossági intézkedéseknek megfelelően november 2-tõl hétvégenként zárva tart a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár és a Közösségi Ház is.

Országszerte 210 településen 366 posta működésének ideiglenes szüneteltetéséről döntöttek. Tíz postahivatalt zárnak be Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de a mezőtúri postákat ez nem érinti.

A 2022. szeptemberi adatokat tekintve az infláció mértéke 20,1 % , a munkanélküliségi ráta 3, 8 %, a foglalkoztatási ráta 74, 6 % – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal.

A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja előtti új téren élethű madárból álló Darvak szoborkompozíciót lepleztek le október 22-én. Megálmodója Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász, Magyarország Érdemes Művésze. Az alkotást fiával, Györfi Balázs szobrász, építésszel közösen készítették el, a madarak megmintázásától kezdve a bronzöntvények elkészítéséig karcagi műtermükben.

Kakuk Móni