60 db fát ültetnek Mezőtúron a Városfa program keretében

A VárosFa Program elnevezésű kezdeményezés az Agrárminisztérium, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az Országos Erdészeti Egyesület közreműködésével indult el 2022 tavaszán. Április 27-ig lehetett regisztrálni a 10 ezer főnél nagyobb településeknek az első fenntarthatósági pályázatra, amire összesen 111 regisztráció érkezett. A program két fázisában idén összesen 7000 fát ültetnek el a városok országszerte. A programhoz csatlakozó települések 16 fafajból választhattak. A sorfákhoz támasztókarót, takarómulcsot, védőrácsot is biztosít a program, ezek az igényelt fákkal együtt kerülnek a helyszínekre. A választáshoz az Országos Erdészeti Egyesület nyújtott szakmai támogatást.

A települések „egységcsomagot” kapnak, amely tartalmazza a belterületi fásításra alkalmas nagy méretű sorfákat és az ültetéshez szükséges kiegészítőket, valamint útmutatót és szakmai tanácsadást.

Mezőtúron októberben került sor a fák elültetésére.

A Százszorszép óvoda udvarán elültettek 2 db gömb szivarfát, az Erkel Ferenc utcán 11 db hársfát, a Petőfi téren 3 db hársfát, 2 db gömb szivarfát, a Szabadság téren 5 db szivarfát, 7 db platánfát, a Bajcsy-Zsilinszky utcán 5 db gömbszivarfát, 2 db platánfát, a Csokonai Vitéz M. utcán 1 db hársfát, a Makk József utcai Idősek Otthonában 4 db hársfát, a Földvári utcában 6 db platánfát, és 12 db hársfát (három fajtát).

További jó hír, hogy folytatódik a nagy sikerű Babafa-program, aminek keretében újabb facsemeték kerülnek elültetésre.

A két program esetében több, mint 100 új fával gazdagodik a város, ami a következő évtizedekben látványosan alakítja majd Mezőtúr arculatát és javítja a város levegőjét.

K.M.