Szellemes délután a moziban

A Halloweent, az ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnepet elsősorban az angolszász országok tartották, ám napjainkban Magyarországon is egyre közkedveltebb ez az esemény.

A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek és beköltözhetnek az élőkbe, ezért félelmükben különféle álcázó maskarákat öltöttek, hogy ezzel csapják be a szellemeket. A szokások eljutottak Magyarországra is, a bulizós és játékos szokásokkal és a vicsorító, vagy épp vigyorgó töklámpásokkal. S bár még mindig vannak, akik elutasítják ennek az ünnepkörnek a létezését, mi szervezők úgy gondoljuk, hogy meg kell teremtenünk annak a lehetőségét, hogy a mezőtúriak velünk együtt „halloweenezhessenek”.

A megszokottól eltérően nem a Közösségi Ház nagytermében vártuk a családokat, hanem szerettük volna bemutatni az augusztusban átadott Szabadság mozi- és színháztermet. Az épület mozi funkcióját már többen ismerik, viszont egyéb más program kiváló helyszínéül is szolgálhat a létesítmény.  November 10-én például Stand up estet, 24-én pedig színházi előadást tartunk a teremben. Október 28-án viszont a Halloween Party-t fogadta be az épület. Az aulában kialakítottuk a sokak által szeretett kézműves terünket, biztosítottuk a helyszíni tökfaragási lehetőséget, valamint ingyenes teaház várta vendégeit. A teremben pedig minden beöltözött gyermek színpadra léphetett és bemutathatta jelmezes átalakulását a közönségnek, valamint a zsűrinek. A Papp Erika, Kelemen Márta és Debreceni Zsófi által alkotott zsűri nem volt könnyű helyzetben, hiszen 50-nél is több jelmezt kellett bírálnia. Amíg a zsűri elvonult megbeszélni a látottakat egy látványos UV-LED Show-t tekinthettek meg a teremben lévők. Közben az otthon és a helyben faragott tökök kategóriájában is döntés született.

Az alábbi eredmények születtek:

Jelmezverseny:

I. helyezett: Tóth Jázmin – 5 éves – Töklány

II. helyezett: Vida Noémi Éva – 7 éves – pók

III. helyezett: Guth Bianka és Hanna – 10 és 2 évesek – Pók és hálója

III. helyezett: Koós Kitti és Bányai Flóra – 5 évesek – Pók és hálója

Különdíj: Tóth Család – kísértet család

Otthon faragott tökök kategóriája:

I. helyezett: Veres Botond és Veres Liliána

II. helyezett: Búsi Gyöngyi

III. helyezett: Pete Dominik Lajos

Különdíj: Beregszászi Károly Bence

Helyben faragott tökök kategóriája:

I. helyezett: Nagy Martin

II. helyezett: Nagy Dóra

III. helyezett: Asztalos Adrián

Különdíj: Nagy Botond

Az eredményhirdetéseket követően a Szörnyen boldog család 2 című animációs vígjáték került ingyenesen levetítésre. Nagyon örülünk annak, hogy az egész délutánra a telt ház volt jellemző. Bízunk abban, hogy mindenki elégedetten tért haza programunkról. Köszönjük a zsűri munkáját, és köszönjük Kissné Beszterczei Mária ajándék felajánlását.

Bodor Márti

Fotó: Szabó Dorina