RÖVIDHÍREK

A Zenei Világnap tiszteletére Felnőttkórusok XXXII. Találkozójára került sor Martfűn. A találkozón fellépett a jubiláló 150 éves Mezőtúri Petőfi Dalkör, továbbá fellépett a Vivace Kamarakórus is.

“Ősszel érik babám a fekete szőlő” címmel október 6-án a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubja szüreti bált rendezett. A klub tagjai mezőtúri társklubok tagjaival együtt ünnepeltek, idézték fel a régi szüreti szokásokat.

A Zene Világnapján a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és tanárai koszorúzással emlékeztek iskolájuk névadójára, valamint az iskola hangversenytermében az iskola növendékei és tanárai adtak ez alkalomból színvonalas koncertet.

Az Országos Könyvtári Napok keretében, a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében köszöntötték a Csoda-vár Óvoda és a Református Óvoda gyermekei a Szabadság téren cseperedő „könyvtárfát” születésnapja alkalmából, október 3-án.

Az Állatok Világnapját ünnepelték a mezőtúri oktatási- nevelési intézményekben október 4-én.

Október 4-én a Móricz Zsigmond Városi Gyermekkönyvtárban író-olvasó találkozóra került sor Berg Judittal, amely során a gyermekek megismerkedhettek az írónővel, illetve beszélgethettek vele az irodalomról, olvasásról, alkotásról.

– A Szabadság Mozi- és Színházteremben, október 6-án a Dr. Bubó című előadás szórakoztatta a gyermekeket és az örökfiatalokat.

– Harmati Dániel, gyomaendrődi születésű író első, Boldogság madzaghúzásra című novellakötetének bemutatójára került sor október 10-én, a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár olvasótermében.

– Továbbjutott Karapancsev Kristóf énekes, zenész október 15-én, a Sztárban sztár leszek! című televíziós show műsor, zenei vetélkedő következő adásába, melyre október 22-én kerül sor.

A Mozgássérültek napja alkalmából október 13-án, a Megyei Mozgássérültek Mezőtúri Csoportjának tagjai rendezvényt szerveztek a Közösségi Ház jurta termében.

– A 65 év feletti mezőtúri lakosokat telefonon tájékoztatják a Magyarország Kormánya által elindított ingyenes Gondosóra Programról. A jelzőrendszert díjmentesen igényelheti minden 65. életévét betöltött magyar állampolgár a www.gondosora.hu oldalon.

– Szeptember vége óta alig esett hazánkban, a talaj felső rétege egyre jobban ki van száradva, a fejlődésben lévő repce egyre jobban várja a csapadékot. A száraz időben viszont jól lehet haladni az őszi betakarítással, a kukorica szemnedvessége is egyre kedvezőbb. A kukorica aratása javában zajlik, az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz, meleg időjárás kedvező. Miként kedvez az idő a gyümölcsök betakarításához is, a kedvező cukorfok kialakulásához. Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső igen sokat jelentett, viszont azóta sokat száradt a talaj és a többnyire 4-6 leveles kis növényeknek nagyon jól jönne egy újabb kiadós csapadék. Zajlik az őszi kalászosok magágy előkészítése és többfelé már a mag is a talajban, a keléshez azonban túl száraz a talaj felső része- tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

– Közlekedési baleset történt október 15-én, vasárnap reggel, amikor árokba hajtott egy gépkocsi a Mezőtúrt és Túrkevét összekötő út 23-as és 24-es kilométerszelvénye között. A túrkevei önkéntes tűzoltók a helyszínre érkeztek és megkezdték a jármű kivontatását az árokból, ám ekkor a mentés közben újabb baleset történt ott. A munkálatok közben ugyanis négy gépkocsi ütközött össze az érintett szakaszon, ezért a mezőtúri hivatásos tűzoltókat is a helyszínre kérték- tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Kakuk Móni