RÖVIDHÍREK

A Kötivízig jelentése szerint február 13-án a Tisza vízállása Tiszafürednél 478 centiméter, Kisköre-felsőnél 644 centiméter, Kisköre-alsónál 65 centiméter, Szolnoknál 134 centiméter. A Zagyva Jászteleknél 159 centiméter, a Hármas-Körös Kunszentmártonnál 176 centiméter.

Február 13-tól ismét kinyitott a Táncsics utcai Szigligeti jegyiroda Szolnokon. A Heinrich von Kleist krónikájából Sütő András által színművé írt Egy lócsiszár virágvasárnapja című dráma bemutatójával nyitja meg a nagyközönség előtt újra ajtóit március elején a Szolnoki Szigligeti Színház.

A Karcagi SZC Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium a TOP 100-ban! A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal nyilvánosságra hozta a 2023. évi Technikumi Rangsorát. Az ország több száz technikuma közül, a Teleki a 97. helyre került ezzel az eredménnyel, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye 3. legjobb technikuma lett. A rangsor kialakításakor figyelembe vették a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményét. Az oktatói- és digitális ellátottságot. Vizsgálták a diákok érettségi vizsga eredményeit, illetve azt, hogy milyen arányú az iskolában az évismétlők száma- tájékoztatott Majoros Gergely igazgató.

Budapesten, a Hungexpo területén rendezték meg a 29. Fegyver, Horgászat, Vadászat  (FeHoVa) nemzetközi kiállítást 2023. február 9. és 12. között. A kiállításon a Magyar Országos Horgász Szövetséggel közös standon a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság is részt vett, ahol szórólapokkal, valamint színes kiadványokkal tájékoztatták az érdeklődőket a víziközlekedés, illetve a jégen való tartózkodás szabályairól, a szabadvizekben történő fürdőzés veszélyeiről, a természetvédelmi területen történő vízi közlekedés lehetőségeiről, valamint a kisgéphajóval és csónakkal történő közlekedés alapvető szabályairól.

Sőrés Sándor metszési tanácsaiban bíznak az internetezők. Már több mint 67 000 megtekintése van a Youtoube- on a Mezőtúri Városi Televízió videójának, amiben Sőrés Sándor a barackfák metszésének rejtelmeibe enged betekintést. „Az őszibarack metszés kezdőknek” című 2020. áprilisában, virágzás idején rögzített videó segítségével többet megtudhatnak a bizonytalan kertészkedők a metszés fortélyairól és bátorságot gyűjthetnek a gyümölcsfakasztó munkálatokhoz.

Újabb részekkel bővült a népszerű Tudtad-e? című videós sorozat, amit a Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület tagjai készítenek. Legfrissebb epizódjukban betekintést adnak Mezőtúr katonai múltjába a Katonai pilótaképzés Mezőtúron címmel és a Badár családhoz köthető emlékhelyeket is bejárják a Badár Balázs nyomában előző epizódjukban. Eddig összesen 15 érdekes kisfilm készült a TEKE által Mezőtúr értékeiről.

Medencés sárkányhajó versenyt rendeztek Szarvason február 11-én a Szent Klára Gyógyfürdőben. A Túri Sárkányok férfi csapata szabadidős open kategóriában aranyérmet szerzett.

Hamarosan Szilágyi Mihály asztalosmester nagyméretű vízimalom makettjét csodálhatják meg a mezőtúri Városháza épületében. A nagylelkű felajánlást Szűcs Dániel polgármester és Kovács Mihály városi képviselő február 11-én tekintették meg a mester műhelyében.

A geotermikus energia városi valamint lakossági felhasználási lehetőségeiről egyeztetett Szűcs Dániel polgármester, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke és az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. képviselői február 14-én.

Töretlen a bohóc figura sikere. A február 13-i héten számos mezőtúri óvodában, iskolában farsangi mulatságokat rendeztek és központi alakként vagy a kézműveskedés részeként idén is megjelent a színes, vidám  bohóc. Ha kutatjuk a bohócok eredetét, az 5000 évvel ezelőtti Egyiptomban kell kezdenünk. Az elődjüknek az udvari bolondokat nevezhetjük, akik ebben az időben afrikai őslakosok voltak leopárdbőrbe és különféle maszkokba öltöztetve, hogy szórakoztassák a fáraót.

Kakuk Móni