Öt időszaki kiállítás nyílt meg novemberben

Sportrelikviák, XX. századi és kortárs képzőművészeti tárlat, egy helyi alkotó grafikái és patchwork kiállítás is várja a látogatókat az év végén.

A Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep tárlata a Városi Galériában

November 18-án a Városi Galériában (volt Zsinagógában) nyílt meg a 2022. és 2023. évi Mezőtúri Képzőművészeti Alkotó-telep kiállítása.

A jelenlévőket Patkós Éva alpolgármester köszöntötte, aki kihangsúlyozta, milyen megható látni azt, ahogyan a mezőtúri táj visszatükröződik a művészek által formába öntött vagy épp megfestett kompozíciókban.

A kiállítást Molnár Eszter művészettörténész nyitotta meg, aki elmondta, fontos helyet foglal el Mezőtúr a kortárs képzőművészet térképén a viaszveszejtéses bronzöntés ősi technikájának felélesztése és tanítása miatt.

A tárlaton az alkotók régebbi és nem a telepen készült alkotásaival is találkozhatunk. Ezek közül kitűnik Lóránt János Demeter tőle szokatlan szürke, fekete, fehér festmény párja, ami az M44-es autóút betonját ábrázolja, amint az eső elmossa róla éppen a felfestett, rendőrségi baleseti helyszínelés nyomjeleit…

Összesen huszonkét alkotóművész műve látható, a kiállítók: Balogh Géza, Börcsök Attila, E. Lakatos Aranka, Györfi Balázs, Györfi Sándor, Homoródi Éva, Kabai László, Kis Sándor Lajos, Kutasi Tünde, Lous Stuijfzand, Madar Lili Adrienn, Nagy Gábor, Nádas Alexandra, Orr András, Piti Zsuzsanna, Sencan Yüksel, Szabó György, Szabó Henrietta, Tóth Zsuzsanna, Varga Éva, Veres Gábor.

Sencan Yüksel, a frissen diplomázott, tehetséges török szobrászlány csak a az ünnepélyes megnyitó miatt ült repülőre és látogatta meg Törökországból a mezőtúri tárlatot.

Ezen a napon a Vivace Kamara-kórus muzsikája zengte be a történelmi épületet.

A kiállítás előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg december 20-ig. (+36-70-428-9249)

Hazatérés II.
Dr. Kissné Pap Margit képzőművészeti gyűjteménye  a Túri Fazekas Múzeumban

Hazatérés II. címmel nyílt meg a tárlat november 25-én dr. Kissné Pap Margit műgyűjtő folyamatosan gyarapodó, rendkívül értékes gyűjteményének második feléből, melyen a májusi kiállítás után ismét a nála fellelhető, Mezőtúrhoz köthető alkotók által készített festményeket, grafikákat láthatja a nagyérdemű a Túri Fazekas Múzeumban. A mezőtúri születésű, Budapesten élő dr. Kissné Pap Margit már korábban bejelentette, a több, mint 100 műtárgyat Mezőtúr városának adományozza egy új képzőművészeti állandó kiállítás megvalósításához. Szűcs Dániel polgármester ez alkalommal is háláját fejezte ki a nemes gesztussal kapcsolatban és egyben kifejtette az elképzelést arra vonatkozóan, hogy a volt Főiskola épületében egy felújítást követően berendezhető lehetne az új városi állandó művészeti galéria. Az ünnepélyes megnyitón dr. Egri Mária művészettörténész ezúttal nem az alkotók életútjára, hanem a magánúton elinduló, városi gyűjteményekre tért ki bővebben, hangsúlyozva az önzetlen elgondolás nagyszerűségét. A XIX. századi és XX. századi portrék, tájképek és csendéletek szemlézése közben a Vivace Kamarakórus színvonalas előadása okozott kellemes perceket, majd Pusztai Zsolt múzeumigazgató mutatta be az alkalomból készült 84 oldalas katalógust, melyben 16 művész bemutatását olvashatjuk, a gyűjteményben szereplő alkotások fotóival. A kötetben szerepel: Csabai-Wágner József, Félegyházi Gyula, Galambosi Edit, Izsák József, Kolozsváry Endre, Lányik János, Nagy Gy. Margit, Németh Ferencné Murányi Emma, Parányi Pabar István, Pörge Gergely, Salgó András (András Salgó), Szalay Béla, Szentgyörgyvölgyi Soós Gyula, Szőnyi Gyula, Túri Polgár István, Várady Lajos.

A katalógust Mezőtúr Város Önkormányzata és a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. finanszírozta. A katalógustervet Pusztai Zsolt és Asztalos Csaba állította össze. A kiállítás március 23-ig megtekinthető a múzeum látogatási ideje alatt vagy előzetes bejelentkezéssel.

Szabó András: „Régi túri házak és tanyák grafikai rajzai II. rész” a Közösségi Ház aulájában

Amikor a helytörténeti érdeklődés találkozik a grafikai érzékkel, olyasmi kerül papírra, ami a felületes megfigyelőknek nem tűnik fel. Az épített környezet és a növényzet az évek előre haladtával változik, megújul, szinte észrevétlenül tűnnek el az előző generációk által épített házszegletek, istállók, kutak, nádfedeles tetők. Szabó András, a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület elnöke, nyugalmazott tanár, az Alföldi téglárium alapítója arra vállalkozott, hogy ezeket a 100-120 éves épületeket, tárgyi emlékeket megörökíti. A grafikákból szeptemberben nyílt meg az első kiállítás, november végétől pedig megtekinthetik a látogatók a második részt is, a Közösségi Ház nyitvatartási idejében.

A Túr-Tű Foltvarró Szakkör kiállítása a Közösségi Házban

Szemet gyönyörködtető kompozíciók, precíz vonalak, őszi és karácsonyi motívumok kerültek ki a foltvarrók szorgos kezei közül a Közösségi Ház jurta termének falaira. A hangulatos tárlat betekintést enged egy türelmes és békés világba, ahol a napi gondok egy-egy öltéssel a textilekbe varrhatóak és az alkotás bűvöletében életre szóló barátságok köttetnek. A kiállítást Patkós Éva alpolgármester nyitotta meg november 17-én, aminek keretében a Petőfi Dalkör értékes műsora bűvölte el a kíváncsi közönséget. A kiállítás december 16-ig látható a Közösségi Ház nyitvatartási idejében.

Mezőtúr város 100 éves sportjának sportrelikviái láthatóak a Városi Oktatási Centrumban (volt főiskola)

Az elmúlt 100 év mezőtúri sportsikereit és sportolóit bemutató különleges tárlat nyitott meg november 25-én, a Városi Oktatási Centrum (volt főiskola) épületében a MAFC 100 éves jubileuma alkalmából, a Mezőtúri Atlétikai Football Club Spartacus Sport-egyesület és a Mezőtúr Város Sportjáért Alapítvány szervezésében. A kiállításon többek között régi fényképek, relikviák láthatóak, melynek egy részét a mezőtúri lakosok biztosították. Szűcs Dániel polgármester elmondta, az összegyűlt emlékeket látva a tervek között szerepel egy állandó sportkiállítás létrehozása. A kiállítás az első hetekben szombati napokon, valamint előzetes bejelentkezés alapján tekinthető meg! +36-20/9583320.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József