Tevegelés a Hortobágy-Berettyó gát tövében

Megnyugtatok előre mindenkit, ezentúl, ha valaki az Alsórészen jártában-keltében kétpúpú tevén közlekedő egyént lát, korántsem biztos, hogy hallucinál. Sőt, semmilyen másféle elmekór gyanújával nem kell felkeresni a háziorvosi rendelőt.

Hovatovább, nem is a klímaváltozás és a rendkívüli aszály következménye a túri teve megjelenése. Megelőzve a kérdést, a nemrégiben városban járt cirkusz sem felelős a dologban.

A sivatag hajója a Törő Pál utcához közeli Nabolex lovasudvar legújabb lakója, ahol a lovak mellett többek között kecskék, nyulak, alpakák töltik mindennapjaikat.

Bozóné Nagy Nikoletta, a lovas-udvar tulajdonosa elmesélte, hogy az egy éves tevecsikó, akire egy internetes hirdetésben bukkantak, Magyarországon született, Felsőlajoson. Hosszú távú kapcsolat kezdődött el megérkezésével, hiszen a tevék akár ötven évig élnek, súlyuk felnőttként eléri az egy tonnát.

Az egzotikus páros ujjú patást Fügének nevezték el. Még fiatal és nem lehet a hátára ülni, de jövő nyáron a tervek szerint könnyebb súlyúak, például bátor gyerekek belekóstolhatnak a sivatagi karavánok életérzésébe.

A kiskamasz kétpúpú teve barátságos és nem fél az emberektől, viszont – figyelmeztetnek a lovasudvar oktatói – ha két gombóc jelenik meg a pofájában, azonnal szaladni kell. Mondhatni, ilyenkor kissé flegmává válik… és köp a világra.

A kifutója tágas, de egyedül a kecskék merészkednek be hozzá, a lovak fenntartással kezelik szokatlan megjelenését és egyelőre nem keresik a társaságát. Figyelik, méregetik, kicsit félnek is tőle. De előreláthatóan Füge kedves természete előbb-utóbb megtöri közöttük a jeget.

Bozóné Nagy Nikoletta elmondta, előzetes bejelentkezés alapján szeretettel várják azokat, akik szeretnék megismerné a túri tevefiút és jövő nyártól azokat is, akik teveháton utaznának, itt az Alföld közepén.

Kakuk Móni