Nincs székelykáposzta Petőfi nélkül

Petőfi 200 emlékév kapcsán számos rendezvény zajlik, új színpadi művek születtek, mint a Veszprémi Szín-házban bemutatott Petőfifjú című musical Ragány Misa főszereplésével.

Izgalmas pályázatok kerültek kiírásra, amiknek gyümölcseit az év során folyamatosan szüretelhetjük. Ebbe kapcsolódott sokak között a Túri Fazekas Múzeum CserépBeszéd projektjével, mely során a Petőfi életében, illetve a 19. század második felében készült cserépedények szöveganyagának feldolgozásával mutatják be a korabeli anyanyelvi környezetet, nyelvjárást és az írásbeliséget.

Március 20-án Mezőtúrra érkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása, a Petőfi busz, ami egész nap várja majd az előzetesen regisztrált látogatókat. A magyar írók, költők alkotásaiban és kávéházas élményeiben is megjelenik az elemi kötődés a helyi gasztronómia felé és nem egy esetben az étkek elnevezése is híres tollforgatóinknak köszönhető. Ez alól költőóriásunk, Petőfi Sándor sem kivétel.

Mint kiderült: a világ Petőfinek köszönheti a székelykáposztát.

Az egyik szakmai konferencián Kunszentmiklóson világossá vált, hogy az étel Petőfihez és az egyik legjobb barátjához köthető, ráadásul maradékból készült… Ihletője Székely József, névadója pedig maga a költő, Petőfi Sándor. Az előadás szerint egy alkalommal, amikor ők ketten a Gránátos utcai Komló-kertbe tértek be ebédelni, már kifogyóban volt a konyhán az étel, ezért Székely arra kérte a kocsmárost, keverje össze a maradék pörköltet a megmaradt savanyú káposztával. Így született meg sokak nagy kedvence: a székelykáposzta. Frissítőnek mi mást is lehetne mellé ajánlani, mint a Pilvaxlikőrt, Petőfi kedvenc italát.

Kakuk Móni

Kép forrása és információk: www.petofi200.hu