Isztambulba utazik Badár Balázs koronakorsója

Lágy, gömbölyded formák, kecses indák, díszítmények- ez mind jellemző a népies szecesszióra, ami Badár Balázs és Bozsik Kálmán óriás-fazekasok munkásságát befolyásolta. Kettejük életművéből nyílt meg, két múzeum összefogásával 2022-ben a Modern és Nemzeti- A népi és a népies szecesszió hatása Badár Balázs és Bozsik Kálmán fazekasok munkásságára című tárlat, mely először nagy sikerrel Mezőtúron lett bemutatva.

A Túri Fazekas Múzeum és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös projektje  egy rendkívül gazdag és izgalmas vándorkiállítás. A teljes anyag a tavasz folyamán kamionnal kerül elszállításra Isztambulba, a Liszt Intézet modern kiállítóterei felé véve az irányt, ahol  június 1-tõl várják az érdeklődőket. Badár Balázs és Bozsik Kálmán 130 darabból álló páratlan gyűjteménye három hónapon keresztül lesz megtekinthető a török kulturális fővárosban. A kerámiák    mellett 15 nagyobb tabló, dokumentummásolatok, korabeli bútorok, múzeumpedagógiai anyagok, installáció is része a vándorgyűjteménynek, aminek anyagait a Túri Fazekas Múzeum, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum, a Draskovits Kerámiagyűjtemény és a Mezőtúr Város Önkormányzatának tulajdonában lévő Badár-ház biztosítja. Külön ehhez a kiállításhoz állítottak össze egy kiállítás vezető prospektust, angol és magyar nyelven.

A következő úti cél várhatóan ősszel Olaszországban lesz, ezt követi Lengyelország, de más európai városokból is érdeklődnek a kiállítás befogadása iránt.

Kakuk Móni

Fotó: Túri Fazekas Múzeum