Ifjú zeneszerzők méretették meg magukat

A Mezőtúri Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola tizenegyedik alkalommal hirdette meg országos zeneszerző pályázatát ifjú tehetségek részére. A verseny a maga nemében egyedülálló és igazi kuriózum!

A pályázat hangversenyére, nyílt eredményhirdetésére, díjátadójára május 24-én várták a pályázókat, felkészítő tanáraikat és nem utolsó sorban a zenei csemegékre áhítozó közönséget.

Patkós Éva alpolgármester és Jász Ildikó igazgató köszöntő szavai után csendültek a különleges dallamok.

Hét iskola növendékei nyújtottak be pályázatot, amit két kategóriában tehettek meg: alapfokú művészeti iskola jelenlegi és egykori diákjaiként valamint zeneművészeti szakgimnázium tanulóiként.

A zsűri előzetesen értékelte az írásos pályaműveket és ezek alapján valamennyit meghallgatásra javasoltak. A szakmai zsűrizésben részt vett Bella Máté zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Szigeti Máté zeneszerző, Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző, hangszerelő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, valamint Prof. Dr. Tóth Péter zeneszerző, az SZTE Bartók Béla Zeneművészeti Karának dékánhelyettese, tanszékvezető egyetemi tanára, aki személyesen is részt vett a hangversenyen. A pályázók hét pályaművet élőben, a helyszínen előadtak, négy mű hangfelvételről hangzott el.

Legfiatalabbként a jászberényi Csibra Levente Álom című zongoraművét adta elő, ami nem csak az  első korcsoport első helyezését, de a zsűri előadói díját is kiérdemelte. (Lásd: fotó)

Felkészítő tanára dr. Réz Lóránt.

A második korcsoportban a kecskeméti Szabó Tamás Walter walzer című zongoraműve ért el első helyezést. A darab a közönségdíjat is elnyerte. Felkészítő tanára Kovács Levente. Második lett alkotásával a budapesti Lenkei Csanád Whales in the Sunrise című művével, felkészítő tanára Emszt András. Harmadik helyezést ért el a szentendrei  Asszonyi Pongrác Lotaringia című művével, valamint Fortolóczki Sára Séta a parton című alkotásával, felkészítő tanáruk Kiss Eszter Veronika.

Harmadik korcsoportban első díjat nyert el a mezőtúri Gácsi László Átmenet című zongoraműve. László egykor a Mezőtúri Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola tanítványa volt, ezért Jász Ildikó külön örömmel fogadta nagyszerű pályaművét.

Második díjat ért el a szentendrei Kathona Balázs Bors, Darab 7 hangszerre című alkotása. Felkészítő tanára Kiss Eszter Veronika.

A zeneművészeti szakgimnázium tanulóinak első korcsoportjában első helyezést ért el a budapesti Vanyó Fülöp Két kép című műve, ami a közönségdíjat és Vanyó Karsa előadásában az előadói díjat is elnyerte. Második helyezést ért el a budapesti Kalamanovits Márton Random című műve. Felkészítő tanára Dobszay-Meskó Ilona.

A második korcsoportban első helyezést ért el a budapesti Ligabue Sergio Gergõ Blooming című műve. Felkészítő tanára Molnár Viktor.

Második díjat nyert el a kecskeméti Szegvári Gábor Tibor: Vonós-négyes No. 1. Op. 1. című műve.

Minden pályázó ifjú zeneszerzőnek gratulálunk!

Kíváncsian várja a mezőtúri közönség jövőre is a kreatív alkotók tollából és szívéből megszülető egyedi zeneműveket.

Kakuk Móni