Idén történt Mezőtúron… Szemezgetés a 2022-es év eseményeiből

– A kommunizmus bukására emlékező „30 éve szabadon” című kültéri kiállítás nyílt Mezőtúron, a Szabadság téren 2022. február 17-én.

– Egy nem mindennapi MAFC Öregfiúk – Fradi Öregfiúk rangadót láthatott a football kedvelőközönség február 19-én a Városi Sportcentrum csarnokában.

– Az idei Valentin- naptól kezdve Mezőtúron, a Közösségi Ház előtti nagy piros szíven is lehetősége van a szerelmeseknek az olasz minta szerint lakatot elhelyezni.

– Az ukrajnai menekülők oltalmáért zendült fel Mága Zoltán világhírű hegedűjátéka március 2-án óriási sikerrel, a Mezőtúri Református templomban.

– Megnyílt az Ifjúsági Klub február 26-án. Egy rendhagyó csocsó rangadóval nyitotta meg kapuit az új ifjúsági klub a Közösségi ház emeletén.

– Március 14- én megnyílt a „Gonda István 70” kiállítás a Városi Galériában.

– Megrendezésre került Mezőtúr-Tiszazug térség – hagyományőrző programja, a Kolbászkészítő Vigadalom, 2022. március 19-én.

– Megvalósult a Petőfi Sándor utca újraaszfaltozása.

– Gépkarnevállal rajtolt el a 2022. évi Városi Majális Mezőtúron. A borongós idő ellenére is sokan választották programként május 29-én a FICSAK Családi Fesztivált a Gyermeknap jegyében, amit a FICSAK Mezőtúr Alapítvány és a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. varázsolt a Szabadság térre a városiak és a vidékről érkező családok részére.

– Május 1-i hatállyal lemondott polgármesteri tisztségéről Herczeg Zsolt, aki immár országgyűlési képviselőként folytatja tovább a munkát a térség huszonhárom települését képviselve.

– Török János, a Zsolnay- gyár iparművésze, porcelántervező művész tiszteletére a Városházán állítottak emléktáblát a „Törökterem” mellett május 7- én.

– Dr. Várady Mária emléke és kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, a doktornő családjának közreműködésével emléktáblát avattak Mezőtúron május 19-én a Csokonai utcában.

– Május 28-án Mezőtúron került megrendezésre a Magyar ChanWu Szövetség XV. Magyar ChanWu Bajnoksága a Mezőtúri WingChun Kung fu Harcművészeti Sportegyesület szervezésében.

– Mezőtúr Város Önkormányzata 2022. június 3-án Városi Pedagógusnapot szervezett a korábbi évek hagyományainak megfelelően.

– 81. évében, június 23-án elhunyt Búsi Lajos fazekas mester, Mezőtúr Város Díszpolgára, a Népművészet Mestere, a magyar népi iparművészet meghatározó alkotója.

– 2022. július 17-én, Mezőtúron időközi önkormányzati választást tartottak. SZŰCS DÁNIEL, a FIDESZ-KDNP jelöltje nyerte el a legtöbb, 2 538 (57,85%) szavazatot, FEKÉCS GÁBOR, a TEKE jelöltje 1 631 (37,18%) tudhatott magáénak, NAGY ISTVÁN, függetlenként 218 (4,97%) voksot szerzett.

– Tűzvész Mezőtúron – Összefogott a város. Az idei év legmelegebb napjára készültek a Mezőtúri Hivatásos Tűzoltók is 2022. július 23-án, hiszen 40 fokot meghaladó értéket jósoltak a meteorológusok. Nagylapostól Csugarig, kb. 16 km hosszan gyulladt meg a vasúti töltés, amely a melegben és szélben, ahol éghető anyagot talált, arra terjedt.

– Újra mozizhatunk Mezőtúron. Augusztus 2-tõl várja a nézőket a felújított, modern Szabadság Mozi- és Színházterem.

– Két éves kényszerszünet után, idén – az elmúlt évekhez hasonlóan – a Mezőtúri Városi Strandon és a mellette lévő hatalmas ligetben, parkos környezetben találkozhattak a fesztiválozók a magyar könnyűzenei élet élvonalbeli előadóival, összesen hat zenei helyszínen július 27-tõl 4 napon keresztül az East Festen.

– Megnyílt Búsi Lajos (1941. augusztus 17. – 2022. június 23.) és az idén 70. születésnapját ünneplő Gonda István, a Népművészet mesterinek alkotásait bemutató kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, Budapesten, Életcserepek címmel július 26-án.

– Jubilált a mezőtúri újrarendezett XXX. Túri Vásár, és a XX. Artúr Fesztivál, melyek 2022- ben is sok érdeklődőt vonzottak.

– Augusztus 20-án ünnepélyes keretek között átadták az új interaktív várostörténeti kiállítást a Városházán.

– Társadalmi megbízatású alpolgármesterré választotta a képviselő-testület többsége augusztus 25-én Patkós Éva képviselő asszonyt.

– Egy újabb mérföldkőhöz érkezett el a Mezőtúri Városi televízió 2022 szeptemberében. Az OPC NETWORK, azaz a volt Vidékháló hálózaton mostantól digitális formában is elérhető a csatorna.

Új könyv jelent meg a mezőtúri fazekasságról Pusztai Zsolt néprajzkutató, muzeológus tollából „A mezőtúri fazekasság – Kermiák I.” címmel.

– 50 éves jubileumát ünnepelte a Mongol-Agrár Zrt. Népdalköre, aminek alkalmából Seres Attiláné könyvet írt a népdalkör történetéről.

– A Városháza dísztermében, október 23-án, átadták a városi díjakat, kitüntetéseket.

– Október 23-án nyílt meg a Városi Galériában egy rendkívüli tárlat, ahol először volt látható a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep teljes, több mint 500 db műalkotásból álló gyűjteménye.

– 15 éves lett a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület.

– Újra kezdődtek a színházi előadások Mezőtúron november 24-tõl. Elsőként a Körúti Színház Meseautó című előadását tekinthették meg a nézők a Szabadság Mozi- és Színházteremben.

– Adventi falu, korcsolyapálya és színpadi programok várták a négy adventi hétvégén az érdeklődőket a Petőfi téren november 27-tõl.

Kakuk Móni