Véradókat díjaztak Mezőtúron

A Magyar Vöröskeresztnek naponta mintegy 1600-1800 véradót kell toborozniuk, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek ellátásához. Egyetlen véradással – 450 ml – három betegen segíthet az önkéntes véradó: a levett vérből plazmakészítmény, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a Szifilisz kimutatására is.

November 27. a Véradók Napja Magyarországon. A jeles napot a Magyar Vöröskereszt jóvoltából, 1988 óta ünnepeljük hazánkban. A Magyar Vöröskereszt Mezőtúri Szervezete Mezőtúron december 4-én, az adventi programsorozat részeként, a Petőfi téren ismerte el a sokszoros véradók rendszeres, önzetlen áldozatát. Körmöndi Andrea, a Vöröskereszt Mezőtúri Szervezetének munkatársa a díjátadón kihangsúlyozta, köszöni minden véradónak, aki az elmúlt évben akár csak egyszer is eljött vért adni, hiszen a Vöröskereszt szlogenje szerint (adj vért, és ments meg három életet) három ember életét mentette meg. Gondoljunk bele, hogy egy 100x-os véradó 300 ember életét mentette meg. Mezőtúron egy évben 10 véradást rendeznek, több mint 400 egység vért adnak le véradóik. Kiszámolható, hogy több, mint 1200 ember életét mentik meg évente. Hozzátette, az elmúlt két év nem volt egyszerű időszak a világjárvány miatt, nehéz helyzetbe állította a véradásszervezést is. Körmöndi Andrea köszönetét fejezte ki a Mezőtúri Közművelődési és Sport Kft-nek, hogy ebben a nehéz időszakban is biztosították a helyszínt véradásaikhoz, és nem maradt el véradásuk.

2021-ben elmaradt a hagyományos ünnepség a pandémia miatt, de az oklevelet a részükre is eljuttatták. Kitüntetésben részesült: Nagy Lajos 120x-os véradásért, Jász Ferenc 100x-os véradásért, Gál Csaba 90x-os véradásért. 2022- ben kitüntetésben részesült: 110 X-os véradásért Jordán László, 100x-os véradásért Tar Lajos, 80x-os véradásért Kálnai Károly, 70x-os véradásért Andrássy Judit és Szegény János, 60x-os véradásért Bihari Mihályné, Hegyi Attiláné, Horváth János és Kézsmárki Attila, 50x-es vérdásért Ozsváth Sándor, Szabó Tamás, Sólyom István, Bárdos János, 30x-os véradásért Neumann Péter, 25 X- os véradásért Farkasinszki József, Fejesné Kovács Magdolna, Fórizs János Tamás, Gonda Sándor, Hodos Andrásné és Róka Róbert.

Az elismerésekhez és önzetlen, rendszeres jó cselekedetükhöz szívből gratulálunk!

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József