Hírek a Városházáról

Szűcs Dániel polgármester és Patkós Éva alpolgármester sajtótájékoztatót tartott december 7-én a legutóbbi, november 29-i képviselõ-testület ülés fontosabb napirendi pontjairól.

Több mezőtúri kaphat segítséget

Az első napirendi pont a Települési támogatásról szóló önkormányzati rendelet módosítása volt. Szűcs Dániel polgármester javaslatára emelnek az egy főre jutó jövedelemhatárokon, így a jövőben többen részesülhetnek önkormányzati támogatásban és segítségben, például a tüzelőtámogatás vagy a gyógyszertámogatás esetében.  A képviselő-testület egyöntetűen megszavazta a módosítást.

Rekord adóbevétel
és mértékletesség

Három napirendi pont kapcsolódott a költségvetéshez. 2023. év végére csökkent a gáz és a villamosenergia ára, viszont így is több, mint kétszer annyi, mint 2021-ben volt. Viszont jelentősen megemelkedett idén a helyi iparűzési adóbevétel, amit a mezőtúri vállalkozások befizettek az önkormányzati kasszába, ez számszerűsítve 2023-ban közel 1,3-1,4 milliárd forint. Ez a többletbevétel többek között fedezi a 2023. december 1-étõl kötelező minimálbér emelést, ami az önkormányzat intézményei és cégei esetében sok munkavállalót érint. Ez a béremelés 2024-ben 100 millió forintot meghaladó plusz kiadást jelent az önkormányzati költségvetésnek. A következő évben is folytatni szeretnék a „saját erős” beruházásokat, vagyis nem csak a kiírt állami pályázatokra szeretnének jövőre sem támaszkodni. A 2024-es költségvetés folyamatos tervezés alatt áll.

Továbbra sem magánszemély üzemelteti a kompot

A Mezõtúr- Szarvas között közlekedő komp esetében újabb 5 évre írták alá az üzemben tartó szerződést a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő KN Kft-vel.

Fűtés, villany lekapcs’

A Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal idén is igazgatási szünetet rendelt el december 21-tõl január 3-ig főként a magas energiaköltségek mérséklése miatt. Az előző év tapasztalatai alapján az igazgatási szünet a lakossági kérelmek feldolgozásában, valamint az ügyintézésben sem okozott fennakadást, viszont jelentős energiamegtakarítást, ezáltal kiadás csökkenést eredményezett.

Üzlethelyiség kiadó

A Pétery Lakóparkban egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérbeadásáról írtak ki pályázatot vállalkozók részére, amire várják a jelentkezéseket.

Újulnak a városi utcák

Belterületi utak fejlesztésére nyert el TOP Plusz támogatást az önkormányzat. A képviselő-testület döntése alapján a Homoki Nagy István utca, a Bólyai utca, a Laktanya utca, a Kürt utca (a Kossuth utca és Bajcsy-Zsilinszky utca közötti szakasza) újulhat meg. 4 új gyalogos átkelőhelyet építenek, valamint 16 gyalogos átkelőhelynél helyeznek ki LED-es figyelemfelhívó táblákat a biztonságos közlekedés elősegítése miatt. Ezekhez a munkálatokhoz a közbeszerzési eljárás során kiválasztották a kivitelezõt. A pályázati támogatásból fennmaradt összegből jövőre egy plusz utca megújítására is lehetőség nyílik. A rendkívül rossz állapotú Rozmaring utca felújítására esett a választás, melyről előzetesen Kovács Mihály városi képviselővel is egyeztettek.  Az Élhető Mezőtúr Program keretében a Székes utca teljes szakasza is megújul, ennek a munkálatai várhatóan jövő év elején kezdődnek el.

Új ügyvezető kinevezése

A képviselő-testület döntése alapján, a beérkezett pályázatokat áttekintve a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. ügyvezetője 2024. január 1-tõl 5 éven keresztül Pete Lajos lesz. Kinevezéséhez Szűcs Dániel polgármester és Patkós Éva alpolgármester is gratulált és sok sikert kívánt.

Ösztöndíjak a jó tanulóknak

A mezőtúri Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatra 19 hallgató és diák adta be a pályázatát, mindegyik pozitív elbírálásban részesült. A tervek szerint a pályázatot 2024-ben is kiírják.

Előkészületek a jövő évi választásra

Kiválasztották a helyi választási bizottság tagját, akik esküt tettek. A megbízásuk a jövő évi önkormányzati választás lezárásig tart.

2024-ben is sok rendezvényt szervez a város

Tárgyaltak a 2024-ben tervezett városi rendezvényekről. Jövőre is várják a látogatókat március végén a Kolbásztöltő Vigadalomra, májusban a Majálisra és a Városi Gyermeknapra, júniusban a Szent Iván éji tűzugrásra, augusztusban az arTúr Fesztiválra és a Túri Vásárra, augusztus végén a Berettyó Kupa Sárkányhajó versenyre és a Lampionúsztatásra. Szeptember végén jövőre is lesz Ősz-ülő, majd az adventi időszakban négy hétvégén keresztül várni fogja az érdeklődőket a karácsonyi falu.

Kátyú gondok

Kérdésemre, a Székes utca jövő évi teljes felújítása előtt lesznek-e kezelve a közelmúltban kialakult mély kátyúk, Szűcs Dániel polgármester kihangsúlyozta, erről nemrégiben egyeztettek, de fontos tudni, miszerint a Rákóczi út, a Sugár út, a Kossuth Lajos út és a Székes utca egy szakasza is a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fenntartásában van.  Az önkormányzat kollégái jelezték a gondot a megyei közútkezelőknek. Szűcs Dániel hozzátette, amennyiben ők nem érkeznek meg időben, úgy az önkormányzat munkatársai a balesetmentes közlekedés érdekében a kátyúkat mindenképp felszámolják.

Friss információ: A sajtótájékoztató óta a Székes utcában már megtörtént a kátyúzás.

Lázár János miniszter
egyeztetett Mezőtúron

További kérdésemre, miszerint Lázár János miniszterrel és Herczeg Zsolt országgyűlési képviselővel milyen mezőtúri fejlesztésekről egyeztettek a napokban, Szűcs Dániel elmondta, az önkormányzat pénzügyi helyzetének áttekintése után elsőként a Hortobágy-Berettyó rekultivációjáról tárgyaltak. Lázár János miniszter felkészülten érkezett, mivel előzetesen már előzetes megbeszélést folytatott Herczeg Zsolt országgyűlési képviselővel. Lázár János elmondta 2024 első felében lehetnek előrelépések a projektben és elképzelhető lehet uniós forrás felhasználása is. A Teleki Blanka Gimnázium felújításának elhalasztásával kapcsolatban (vissza kellett utalni a már előzetesen elnyert pályázati forrást a gazdasági nehézségekre hivatkozva) Lázár János további szakmai, minisztériumi egyeztetéseket javasolt, hogy a gazdasági helyzet rendeződését követően az iskola felújítása mielőbb meg tudjon történni.

Továbbá egyeztettek többek között a 46-os számú főúton egy vasúti átjáró megépítésének lehetőségéről, az utak és járdák állapotáról, a volt főiskola ingatlan együttesének jövőbeni lehetőségeiről, az oktatási képzés újraindításáról.Lázár János elmondta, támogatja a város fejlesztési elképzeléseit és a témákban további egyeztetések elé néznek a felek. „Ez egy rendkívül fontos találkozás volt”- tette hozzá Szűcs Dániel polgármester.

Kakuk Móni