„Hold fonja – Nap szövi”

Törökszentmiklóson az Ipolyi Közművelődési Központ Markóczy Félix Kiállító-termében méltó körülmények között nyílt meg az érdeklődők előtt Elek Timi túri szőnyegszövő önálló kiállítása december 9-én.

Az advent hangulatát idéző elrendezés és a békéscsabai Horváth Viktor zenész lírai játéka a handpanon tetszett a telt házas közönségnek.

Sokan átjöttek városunkból is, hogy ezt a délutánt a gyönyörű szőnyegek megtekintésével és baráti beszélgetéssel töltsék.

Timi méltó utódja a híres túri szőnyegszövő lányoknak-asszonyoknak, s családjukban már a harmadik nemzedék tagja, aki ezt a csodálatos szakmát művészi színvonalon űzi.

Árnyalt, pasztelos és vidám-harsányabb színvilágú figurális, népies kompozíciói csodálatos harmóniában olvadnak össze a még régebbi azték mintákkal és a modern-meglepő újításokkal. Felnőtt fejjel, édesanyja segítő támogatásával kezdett el szőni, s 2013 óta országos hírnévre tett szert, díjakat nyert, rangos kiállításokra és vásárokra hívják. Újságok, tévéműsorok adnak hírt szakmai lépéseiről, mutatják be használati és dísztárgyként funkcionáló szépséges alkotásait.  Az őt mindenben támogató férjével a Budai Várban, a Mesterségek Utcájában, Debrecenben is sátrat állítanak, s fogadják az érdeklődőket, akik ámulva nézik a félévszázados szövőmintákat, és a gombolyítót is kézbe vehetik.

Tervei között szerepel egy nyitott szövőműhely, ahol tanítani szeretné, amire őt megtanították.

Erről és munkájáról szívesen mesélt a kiállításán, s a tőle megszokott mosolygással, szerénységgel válaszolt a kérdésekre.

„Hold fonja – Nap szövi” a bemutató címe, s nagyon találó, hisz Timi életét, éjszakáit-nappalait – bár sok egyéb, hétköznapi dolga van – ez ragyogja be. A színek-szálak, a szívéből a kezén át létrehozott álomvilág.

Öröm volt megnyitni ezt a kiállítást, ami 2024 január közepéig megtekinthető.

Salánki Anikó