Hagyomány és sokszínűség – arTúr Fesztivál és Túri Vásár Mezőtúr szívében

Idén augusztusban a XXI. arTúr Fesztivál csalogatta különböző helyszíneire a zenekedvelő közönséget.

A háromnapos, ingyenes programkavalkádra számos településről érkeztek, a városban található szálláshelyek mind megteltek.

Az arTúr Fesztivál a műfaji sokszínűségéről híres, mely szempontot évről-évre figyelembe veszünk a szervezés során. A művészeti fesztiválunkat a Túri Vásár zárja, amely szintén Mezőtúr városának egy kiemelkedő eseménye. E napon színes és változatos programkínálat jelenik meg a színpadon és a rendezvény teljes területén, hiszen számtalan kísérő esemény fogadja vendégeinket.

Az arTúr Fesztivál neve egy szójáték – ART, mint művészet és TÚR, mint Mezőtúr. E játékosság jellemző a műfaji kalandozásainkra is. Programsorozatunk 4 napjában számos művészeti ágat láthatnak, megjelenik a zene, a tánc, a képzőművészet, valamint a fotóművészet is.

2023. augusztus 10-én Szűcs Dániel Mezőtúr város polgármestere nyitotta meg a fesztivált a Közösségi Ház nagytermében, majd Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően nyílt meg Szabó Dorina – „Gyémántok, a szebbik nem” című önálló fotókiállítása.

Szabó Dorina jelenleg a Mezőtúri Városi Televízió munkatársa. Gyermekkorában még a rajzolás és a grafika érdekelte jobban, de már akkor is női portrékat rajzolt. Majd később felfigyelt a fényképezésre, ám ez a főiskolás évei alatt teljesedett ki. Fő témái a nők, így tematikus fotózásainál is ők kapják a főszerepet, ezekből láthatunk a falakon bizonyos részleteket. Elmondása szerint: igyekszik mindig egyedit alkotni, célja, hogy a képei hordozzák saját kézjegyét.

Dorina fantasy blokkjának egyik modellje Fejes Dorina Magdolna, Zene az erdőben című fotóján. A kiállítás megnyitóján az õ csellójátékát hallgathattuk meg, majd Takács Győző képzőművész méltatta a kiállítást. A tárlat szeptember 18-ig látható a Közösségi Ház nyitvatartási idejében.

A fotókiállítás megnyitójával párhuzamosan  a Városi Galériában és a Túri Fazekas Múzeumban is megkezdődtek a kulturális programok. A Városi Galériában telt ház előtt adott lenyűgöző koncertet Bábel Klára hárfaművész, aki a műsorszámok között a ritkán látott hangszerrel kapcsolatos érdekességeket is megosztott a nagyérdemű közönséggel. Eközben a múzeum udvarán öko játszóház és az Óperenciás Együttes gyermekműsora szórakoztatta a gyermekes családokat. Bíró-Sipos Karina nagyszerű énekhangjával és szeretetreméltó személyiségével hamar táncba hívta a félénkebb apróságokat is. Az est zárásaként Németh Juci és a mezőtúri születésű G. Szabó Hunor zenélt népes közönség előtt, akik nem csak a színpadon, de a magánéletben is remek párt alkotnak.

Az eseményünk másnapján a Túri Fazekas Múzeum udvarán ismét zenei csemegékkel várták a hallgatóságot. A Szegedi Hegedűegyüttes Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész művészeti vezetésével, a klasszikus zene kedvelőit bűvölte el. Az együttes tagjai, Somogyi Kinga, Liptai Enikő és Benedekfi Zoltán  bravúros játéka méltán érdemelte ki a tapsot. Több kortárs zeneszerző komponált és ajánlott számukra műveket, ám a könnyűzene sem hiányzik repertoárjukból. A folytatásban a Perszehm! nevű jazz formáció lépett színpadra. A koncert elején Benedekfi Zoltán hegedűművész csatlakozott hozzájuk improvizációjával. A rögtönzés hibátlanra és lenyűgözőre sikerült. A Perszehm! 2017 -ben alakult, a koncertek alkalmával különböző irányzatokat képviselő professzionális hazai és külföldi előadók lépnek együtt színpadra. Az arTúr fesztiválon ezúttal a funk, blues, jazz-rock, latin, világzene, és nu-jazz zenei stílusok érvényesülnek kiváló zenészek előadásában. A tagok Romhányi Áron, Péter Tamás, Barta Zsolt és Oláh Antal.

E napon már a Petőfi téren felállított nagyszínpad is csalogatta a közönséget. Ezt a helyszínt a mezőtúri kötődéssel bíró Arcosok Klubja nevű zenekar nyitotta meg, akikről reméljük hallunk még a későbbiekben. Őket az Edda Tribute zenekar követte, akik igyekeznek a lehető legautentikusabban tolmácsolni a legendás Edda dalokat. Végül az estét a ’72-ben alakult, szombathelyi rock együttes zárta, a LORD Zenekar érkezett Mezőtúrra.

Szombat délelőtt a Szabadság moziban tekinthette meg a közönség a Körös-vidékéről szóló „Volt egyszer egy vadvízország” című filmet. A vetítés előtt a filmről Metzker Krisztina kreatív producer osztott meg a nagyérdeművel néhány gondolatot.

Közben a Petőfi téren a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadásznap zajlott, egész napos színpadi programokkal, látványos vadászati kiállítással.

Kora délután a futás szerelmesei érkeztek a Közösségi Ház elé, hiszen e napon rajtolt el a XVI. Túri Kupa Utcai Futóverseny. Ezt a programot 3 évvel ezelőtt élesztettük újjá és büszkén mondhatjuk, hogy évről–évre nagyobb részvétel mellett zajlik a verseny. A nagy távok eredményhirdetését követően a TMK motorosai vonultak fel a lezárt Dózsa György úton, majd közben a Petőfi téri színpadon is megkezdődtek a programok. Először a PTE Brass Band lépett színpadra, majd sokak nagy kedvence Horváth Tamás érkezett a rajongókkal megtelt Petőfi térre. Az estet és ezzel együtt a XXI. arTúr Fesztivált pedig a közel 10 éves Lóci Játszik formáció zárta, fergeteges koncertjével.

Vasárnap már a Túri Vásár napjára ébredtünk. Árusaink már a hajnali órákban elfoglalták a helyeket, idén ők is rekordszámban érkeztek a rendezvényre, közel 300-an. Reggel a Kossuth Lajos térről mazsorettek indultak a Kunszentmártoni fúvószenekar kíséretében a Petőfi téri színpadhoz, ahol a mazsorettesek nyitották meg a színpadi programok sorát. Délelőtt 10 órakor a gyermekek kedvence Brandnyúl lépett színpadra, aki a nagy meleg ellenére is örömmel fotózkodott a gyerkőcökkel. Majd helyi csoportok érkeztek, először a Reni Zumba Dance csoportjai mutatkoztak be, majd a KNER TSE társastáncosai szórakoztatták a közönséget. A déli órákban pedig Dancs Annamari és Laki Péter operett- és magyar sláger műsorát hallgathattuk meg.

Majd Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Közgyűlésének elnöke, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő és Szűcs Dániel városunk polgármestere köszöntötte a Túri Vásár közönségét, valamint köszöntötték az 50. és 60. házassági évfordulójukat ünneplő párokat.

50. házassági évfordulóját ünnepelte Balogh Bianka és Kameneczki Sándor, Szonda Anikó Ilona és Ugrai Bálint, Kötél Erzsébet és Rácz Imre István, Kis Magdolna és Kaloczkai Sándor. 60. éves házasságát ünnepelte Fodor Erzsébet Katalin és Biró Imre, Herbály Lenke és Lévai János Imre. Az együtt eltöltött évekhez szívből gratulálunk.

A Túri Vásár hagyománya már a főzőverseny is. Az ételeket ez évben is háromtagú zsűri bírálta, mely élén Vomberg Frigyes séf áll, tagjai Fási Sándor mesterszakács és Pete Lajos szakács voltak.

Az eredményhirdetést követően a „Legalább” Alapfokú Művészeti Iskola néptáncos növedékei táncoltak a színpadon, akiket Matyi és a Hegedűs követett. Majd a Bea Zumba tagjai és a Dalma Dance Klub táncosai mutatkoztak be. Őket követően a színpad az országosan ismert előadóké volt. A sort Bebe nyitotta, majd Kamarás Iván szórakoztatta a közönséget, akit a Triász Együttes követett.

Nem szabad megfeledkezni a Túri Vásár kísérő programjairól sem. E napon is lehetőség volt megtekinteni a volt főiskola sportcsarnokában a vadászati kiállítást, valamint az épületben található óvodamúzeumot, a Közösségi Házban a Magyar Vöröskereszt Mezőtúri Szervezete véradást, a NOHAB Vasútmodellező Szakkör bemutatót tartott. Nyitva tartottak kiállítótereink és lehetőség nyílt a várostörténeti kiállítással egybekötött toronylátogatásra is.

A Szabadság téren ingyenes népi játszóház és a Mesterségek Tere várta az érdeklődőket. Az utóbbiban népi kismesterségek közül a gyöngyfűzés, csipkeverés, nemeztelés, hímzés, népi bútorfestés és fazekasság 1-1 képviselőivel találkozhattak.

19 órakor a vidámpark előtt látványos extrém triál bemutató vette kezdetét, majd végül 20 órakor Bereczki Zoltán és zenekara lépett a XXXI. Túri Vásár színpadára. Az intenzív négy napot tűzijáték zárta, mi szervezők pedig örömmel nyugtáztuk, hogy egy sikeres, majd mindenhol teltházas rendezvénysorozat házigazdái lehettünk.

A Túri Vásár a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat „Megyei identitásfejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megyében” címû, TOP-5.3.2-17-JN1-2018-00001 azonosítószámú pályázati támogatásával valósult meg.

Köszönjük a részvételt mindenkinek! Találkozunk 2024-ben!

Dóczi-Bodor Márti

Fotó: Jenei József, fotó: Csikósné Vida Viktória, fotó: Kakuk Móni