Gyönyörű tavasz – 20 éve Mezőtúron a Win Chun Kung Fu

Gyönyörű tavasz

20 éve Mezőtúron a Win Chun Kung Fu

A Wing Chun (kantoni: Wing Chun; mandarin: Yong Chun; magyarul:  Gyönyörű Tavasz) kungfu egy kínai eredetű, modern harcművészeti stílus.

A Wing Chun legendája a Siu Lam (Shaolin) Kolostorban kezdődött a Qing dinasztia idején. A templom nemcsak szerzetesek szent helye, de az uralmon lévő Qingek ellen harcoló, és a katonák elől bujkáló lázadó forradalmárok búvóhelye is volt egyben. A lázadó tevékenység felszámolása során a császári csapatok a templomot is elfoglalták, porig égették, a szerzeteseket pedig kivégezték. A mészárlás elől öt papnak sikerült megmenekülnie. Név szerint Jee Shim (a templom apátja), Fung Dao-Duk, Miu Hin, Bak Mei (taoista szerzetes), és Ng Mui (apáca).

Ng Mui vándorlásai során egy időre, Sichuan és Yunnan tartomány határán lévő, a Daliang hegység lábánál fekvő Fehér Daru taoista templomban keresett menedéket. A legenda szerint itt történt, hogy szemtanújává vált egy daru és egy kígyó közötti küzdelemnek. A látottak inspiráló hatására egy új – ekkor még névtelen – harci rendszer alapjait fektette le. Bár művészetét a Ming dinasztia restaurálásáért küzdő loyalisták kiképzésére szánta, vándorlásai során megtanította stílusát egy fiatal lánynak, akit egy helyi bűnöző házasságra akart kényszeríteni. Ng Mui átadta tudását a lánynak, aki az apáca javaslatára nyilvános küzdelemre hívta ki „kérőjét”. Yim Wing Chun – az ifjú hölgy – fölényes győzelmével nemcsak a nem kívánt házasságtól szabadult meg, de egy csapásra híres küzdővé vált.

Yim Wing Chun később hozzáment udvarlójához, Leung Bok-Chao-hoz. Az apáca művészetét megtanította férjének, aki a stílust felesége tiszteletére Wing Chun Kuen-nek – Gyönyörű Tavasz Öklének nevezte el. 1961-tõl Yip Man nagymester tanítványai (mesterük biztatására) sorra iskolákat nyitottak és terjeszteni kezdték a Wing Chun-t világszerte. Yip Man tartott először nyílt iskolákat, előtte kínai csak kínait taníthatott.

Belső erős gyakorlatai igen jó hatással vannak a magas vérnyomás ellen, stresszoldó hatásúak és megnövelik az aktív életkort, nem hiába művelik a kínaiak még idősebb korban is parkokban a légző- és belső erős gyakorlatokat. A Wing Chun gyakorlása különösen a gyermekek személyiségfejlődésére van jó hatással, határozottabbak, mégis fegyelmezettebbek lesznek, koncentrációjuk és teljesítőképességük otthon és az iskolában is javul. Ezen kívül az önvédelem alapjait tanulják a gyerekek. A kung fu tanításai mellett a csoportba való beilleszkedést is segíti, legyen az óvoda, iskola, hiszen ez is egy közösség, sőt Kínában családok közösen edzettek. Hazánkban sem ritka, hogy a klubokba a szülők együtt iratkoznak be a gyermekeikkel, ezzel is erősítve a kapcsolatukat. A Wing Chun nem versenyorientált rendszer.

Pápai Károly Wing Chun edző, a Mezőtúri Wing Chun Kung Fu Harcművészeti sportegyesület, a  Magyarországi Wing Chun Harcművészeti Egyesület mezőtúri szakosztályának elnöke felnőttként, 32 évesen találkozott először a harcművészettel. Varga János hívta el bemutató edzésre, amit Hamusics Zoltán tartott, mint kelet- magyarországi főinstruktor. A következő edzést Gál Attila és Varga János tartotta.Visszaemlékezése szerint meghajtották, megkínozták, majd feltámadt, és sejtjeibe ivódott a fejlődés utáni vágy, aminek fundamentuma és végcélja egyben: újra és újra felülmúlni az előző szinten megszerzett tudást. 

Sifu Pápai Károly elmesélte, az első, általuk szervezett edzés az MHSZ székházában volt 2002. március végén. A következő években többször költöztek. Edzettek az Újvárosi iskola kistornatermében, majd 2003- 2006 között a Katolikus Általános Iskola testnevelésre használt terme adott helyet az egyesületi edzéseknek. Majd egy ideig béreltek a helyiséget a Református Kollégiumban. Ez idő alatt a klub vezetését átvette Sifu Pápai Károly. A 2008-2020 között a Rákóczi Általános Iskolában edzettek, majd felújítása miatt a 626- os iskola tornatermében biztosítottak számukra helyszínt. 2020 őszén világossá vált és a járványügyi helyzet súlyossága miatt rendeletben szabályozták, hogy nem lehet edzéseket tartani iskolákban. Nagy Sándor segítő kezet nyújtott a hazátlan egyesület felé és ingyenesen biztosított az Altek irodaházban egy termet a földszinten, öltözőkkel. Végül a Wing Chun és a keleti harcművészet mezőtúri szerelmesei otthonra leltek. 2021. március 1-tõl bérlik Mezőtúr Város Önkormányzatától az Áchim András utcai volt Idősek Napközi Otthonának épületét.

Jelenleg az egyesület gyerekcsoportjában 18 fő van, ebből öt éves a legkisebb és 11 éves a legnagyobb. 12 éves kortól felnőtt csoportba kerülnek a gyerekek, ott szintén 18 taggal edzenek. Mesterszálláson Márki Károly irányításával szintén 18 aktív tagja van a Wing Chun kung fu csoportnak. Ezen kívül a Wushu küzdelmi verseny rendszerének a SANDA-nak az oktatása történik. Az iskolákban az első három edzés ingyenes. A SANDA technikák fő jellegzetessége az ütéseken és rúgásokon kívül a kis és nagy ívû dobások, emelések. Az edzéseinken ezek mellett még a filippínó Kali és Pekiti Tirsia stílus technikáit is tanítják.

A versenyeztetés a kezdetektől fontos volt. A Magyar Tradicionális Kung fu és Wushu Szakszövetség, a Magyar ChanWu Szövetség és a Magyar Wing Chun Szövetség tagjaként, ezen szövetségek versenyein 2007 óta jelentős eredményeket érnek el.

Magyar és Országos Bajnokok, Európa Bajnokság dobogós helyezettjei kerülnek ki közülük.

2015-ben küzdelmi kategóriában Nagy Máté qinda kategóriában lett Európa-bajnok, 2017-ben pedig Yong Chun formagyakorlat kategóriában Európa Bajnokot neveltek ki Márki Károly személyében. 2015 óta, mióta van Magyarországon Wing Chun formagyakorlat, az egyesület minden versenyen szerepelt. Pápai Károly kiemelte, felnőtt kategóriában náluk versenyez Borsi Vanda és Lakatos Csilla, akik 6 éves koruktól járnak heti három vagy akár több alkalommal az edzésekre.

Legutóbb, március 26-án került megrendezésre a Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Szakszövetség Országos Bajnokságának 1. fordulója Moson-magyaróváron.

A mezőtúri egyesületet 16 versenyző és két bíró képviselte és számos díjazással tértek haza. Pápai Károly egyiküket kiemelte: „Hodos Áron 4 évesen kezdett járni edzésre, de az elejétől nagyon komolyan vette. Március 26-án, 6 évesen Wing Chun pusztakéz kategóriában országos bajnok lett. Nagyon büszke vagyok rá!” Hozzátette, sok gyerek elképzelése a harcművészetekről olyan filmekből, mesékből származik, mint a Kung fu panda és előfordul, hogy másnak sejtik az edzéseket. A gyerekek 90 %-a pár hónap után lemorzsolódik. De ahogy fogalmaz, a fontos: keresse mindenki a saját útját, mert érezzük, ha rátaláltunk.

Nem titok: komolyan veszik az edzéseket, de ehhez hozzátartozik, hogy a gyerekcsoportban a játékos gyakorlatok, közös teázás, szabad játék is az alkalmak része. A buddhizmus, taoizmus, konfucianizmus átadására nem fektetnek hangsúlyt, mivel ezeknek a filozófiáknak az alappillérei az európai életről alkotott elképzelésekben is szerepelnek.

A buddhizmus fő iránya az élet tisztelete, a konfucianizmus lényege az emberi kapcsolatok tisztelete, míg a taoizmus az útkeresés tana. Pápai Károly mindkét lányát ebben a szellemiségben nevelte és mivel lelkesedése a harcművészet bűvkörébe vonzotta őket is, az edzőteremben közösen, egymást támogatva fejlődtek, nem is meglepő: Bernadette és Zsanett számtalan nemzetközi versenyen értek el helyezést.

10 év után, a mezőtúri Wing Chun Kung Fu közösség, ami nem csak az edzéseken résztvevőkből és versenyzőkből áll, hanem családtagjaikból is, motiváltabb és erőtől duzzadóbb, mint valaha. Megtették az út egy részét. Verejtékkel, sikerekkel, közösen megélt nehézségekkel, egy édesapának tett esküvel, s egy közös céllal, ami vezeti tovább őket. Ami nem kevesebb, mint önmaguk legyőzése, a fejlődés, az élet tisztelete, a harmóniára való törekvés. Ha dermesztő a hideg, vagy a világ lándzsái egymásnak feszülnek, a lélek nyugalma belső menedéket ad.

Ha bennünk béke és erő van, nem az indulat ereje, hanem a józan ész reagál a változásokra. Egy dolgot biztosan tudok, ha tombol a tél, perzsel a nyár vagy szürke felhők borítják be az eget, a mezőtúri Wing Chun Kung Fu szellemiségének közösségének tagjaiban akkor is minden külső körülmény között, gyönyörű a tavasz.

S ha mégsem? Végsőkig küzdenek, hogy így legyen!

Kakuk Móni

Felhasznált forrás: www.wingchun.hu