A város történetének egyik legnagyobb állami beruházásának terve készült el – Célegyenesben a Hortobágy-Berettyó projekt

A város történetének egyik legnagyobb állami beruházásának terve készült el

Célegyenesben a Hortobágy-Berettyó projekt

Herczeg Zsolt, Mezőtúr város polgármestere 2022. március 31- én közzétett videóban beszélt először a Hortobágy-Berettyó projekt részleteiről, amin több, mint 3 éve dolgoznak.

Tájékoztatott arról, hogy elkészült a Hortobágy-Berettyó Főcsatorna Mezőtúr melletti szakaszának revitalizációjára vonatkozó tervdokumentációja. A projekt Magyarország Kormányának támogatásával valósulhat meg. A terveket minden érintett hatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park is jóváhagyta. A beavatkozás területe a vasúti híd és a Rózsa-domb közötti 1, 9 folyó km szakasz. A terv szerint megtörténik a meder és a hullámtér kotrása, ezen kívül 2 db (nem lebetonozott) tó kerül kialakításra. A tavakban és partjaikon összesen 4 db szökőkút üzemel majd. Térburkolatú sétányok épülnek, emellett stabilizált utak készülnek egyrészt a töltésen, másrészt a kertvárosi részen a töltés lábainál. 16 db lépcsőlejáró vezet majd le a gátoldalon. Kialakításra kerül kerékpártároló, 1000 m hosszú rekortán futópálya, óriás (száraz) csúszda, sportpark, dísztér, 50 m hosszú lelátó, úszóműves kikötő, büfé, nyilvános WC konténer, valamint vízi sport eszközök tárolására alkalmas konténerek. Elhelyezésre kerül a tervek szerint mindösszesen 92 pad, amely 8 családi pihenőszigetet tartalmaz, 92 db hulladéktárolóval. A világítás 132 db környezetbarát és költséghatékony alkonykapcsolós napelemes lámpa segítségével történik majd a területen, de a közvilágítás is megújul. Több horgászhely várja majd a horgászat szerelemeseit, akiknek további 16 db kikötő bak kerül elhelyezésre a parton a csónakok kikötéséhez.

Az elképzelés része a zöldítés, és több mint száz fűzfa ültetése. A dokumentáció tartalmazza egy új, megvilágítható gyalogoshíd megépítésének pontos tervét is. Herczeg Zsolt külön köszönetét fejezte ki Szűcs Dániel alpolgármesternek és Vasas Istvánnak, akik rendkívül sokat dolgoztak azért, hogy a projekt megvalósítása ehhez a mérföldkőhöz érhessen. A következő teendő egy feltételes közbeszerzési eljárás lefolyatatása, ami során, ha kiválasztásra kerül a nyertes kivitelező, az előterjesztés a költségtervvel Magyarország Kormánya elé kerül.

Kakuk Móni