Az áprilisi madáretetés fortélyai

Az áprilisi madáretetés fortélyai

Aki eddig szorgosan töltögette a madáretetőt magokkal és szívén viseli a kert madarainak védelmét, áprilisban egészen másfajta teendőkkel tud segíteni az égbolt teremtményeinek. Igaz, az áprilisi havazásra senki sem számított.

„A téli madáretetés befejezésének megfelelő időzítésével és az utolsó hónap madáreleség kínálatának némi átalakításával különösen a településen élő madarak számára nyújthatunk kora tavasszal is segítséget”- vélekedik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Abban, hogy a madarak költésideje és tavaszi vonulásának ideje mikor kezdődik el, nem csak a jó idő, de a megfelelő táplálékmennyiség is közrejátszik. A semmire a madarak sem raknak tojást, akárcsak a felelős emberszülők, mondhatnánk, és ebben van igazság. Nincs cinege CSOK és tojás-adókedvezmény, az élelemért a daloló, csivitelő apróságoknak minden nap küzdeni kell és nincs kukacból a kerítés sem.

„Azt javasoljuk, – fogalmaz az MME- hogy ha a madarak, különösen a magevők (tengelic, zöldike, erdei pinty, meggyvágó) továbbra is (akár “új fajként”) látogatják az etetőnket, az etetést március végéig, április elejéig-közepéig is folytassuk úgy, hogy az eleségben a napraforgómag mellett egyre nagyobb arányban szerepeljenek az aprómagvak (pl. állatkereskedésben is beszerezhető köles, pintyeknek és papagájoknak árult keverék) és továbbra is adjunk almát a madaraknak.”

Április közepén abbahagyhatjuk a madáretető töltését, hiszen a májustól őszig tartó madáretetés inkább káros, mint hasznos – figyelmeztetik a jóakarókat a környezetvédők. Viszont ha szilveszterkor a pezsgőkoccintás után megfogadtuk, hogy 2022-ben madárbarát kertet alakítunk ki, semmiképp ne tegyünk le róla. Elhelyezhetünk fészkelő odúkat szélvédett, kellően magas helyekre (pl. a fatároló mögött álló bodzafára), alakíthatunk ki madáritatót, ültessünk lágyszárú virágokat, amik nem csak szemet gyönyörködtetőek, de számos rovarfaj és velük táplálkozó madarak számára az életet biztosítják.

Kakuk Móni

Fotó: Metzker Krisztina