„…Ezért kell féltve őriznünk magunkban a kultúra tiszteletét” – A Magyar Kultúra Napja

„…Ezért kell féltve őriznünk magunkban a kultúra tiszteletét” – A Magyar Kultúra Napja

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta január 22-én ünnepeljük A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT. A megemlékezés ötlete Fasang Árpád zongoraművésztől származik„ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.

A tavalyi évben, a Magyar Kultúra Napja alkalmából egy csodálatos műsort láthattak a kedves mezőtúriak, Hűvösvölgyi Ildikó és Kautzky Armand előadásában. Idén a pandémia miatt a városi rendezvényt online műsor váltotta fel, melyet a Mezőtúri Városi Televízióban tekinthettek meg a nézők a Közösségi Ház munkatársainak közreműködődésében. Jenei József előadásából megtudhattuk ezen ünnepnap eredetét, külön kitérve Himnuszunkra, melyről Bodor Márta felolvasásában tudhattunk meg érdekességeket.

„Minden népnek van himnusza, de ilyen, Istenhez szóló, védelmet kérő, nem akad. Ezért is nevezzük Kölcsey Himnuszát a magyarok imádságának.”

Ezt követően Sajó Sándor Magyarnak lenni című költeményét hallgathatták meg szintén Bodor Márta, illetve Szabó Dorina előadásában, melyben a költő gyönyörűen fogalmazta meg: bármilyen nehéz sors is jut nekünk, „…Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség! Magyarnak lenni: nagy s szent akarat, Mely itt reszket a kárpátok alatt.”

Miskolczi Adrienn