„Egy Alapítvány, aki csendben teszi a dolgát”

„Egy Alapítvány, aki csendben teszi a dolgát”

Jellemezte egy mondatban a FICSAK Mezőtúr Alapítvány tevékenységét Pozderka-Korcsok Anita, az Alapítvány vezetője.

  • Kedves Anita, aki esetleg még nem tudná, mondana pár szót az Alapítvány alapításáról, miért is jött létre?

P-K.A.: A mondatot, amellyel kezdtem, egy kedves ismerősöm, támogatónk fogalmazott meg az Alapítvánnyal kapcsolatban és ez a leg szívhez szólóbb megfogalmazás, amely úgy érzem, valóban tükrözi azt, hogy kik is vagyunk mi, mit, miért és hogyan csinálunk valójában.

Az Alapítvány 2019 májusában alakult, a FICSAK Országos Egyesületének mezőtúri tagszervezeteként. Elsődleges céljaink között szerepel a család, a házasság, a gyermekvállalás szépségeinek népszerűsítése, az egészséges életmódra, környezetvédelemre nevelés, illetve sok más feladatot, karitatív tevékenységet fogalmaztunk meg magunknak, amelyekkel támogatni tudjuk a helyi családokat.

  • Hogyan alakult az elmúlt év, milyen hatással volt a járvány tevékenységükre?

P-K.A.: A járványügyi helyzetre való tekintettel a tavalyi évben a karitatív tevékenység lett az Alapítvány fő elhivatottsága. Egész évben, napi szinten gyűjtöttünk és közvetítettünk ruha, bútor, számítógép, tüzelő adományokat a felajánlók és a rászoruló családok között. Nem csak helyi szinten próbálunk segíteni, hanem országos kezdeményezésekhez is csatlakoztunk, gyűjtést szerveztünk, melynek köszönhetően egy kisteherautónyi adományt vittünk Szigetújfaluba. Augusztusban egy hetes, ingyenes tábort szerveztünk 15 fő hátrányos helyzetű gyermek részére. A programok között szerepeltek többek között várostörténeti játékok, hagyományőrző programok, kézműveskedés, helyi mesterségek megismerése, környezetvédelem, sport, egészséges életmódra nevelés, érzékenyítő beszélgetések, előadások. Karácsonyi adománygyűjtés keretében három mezőtúri nevelőszülőt és a náluk nevelésben lévő gyermekeket (4, 5 és 3 gyermekes családok) ajándékoztunk meg tartós élelmiszerekkel, édességekkel, hús – és hentes áruval, játékokkal, tűzifával, fenyőfával, számítógéppel. Decemberben több mint 10 családot láttunk el bútorokkal felajánlóinknak köszönhetően. Ezúton is szeretném még egyszer megköszönni főtámogatóink önzetlen felajánlásait, segítségét, amellyel számtalan felnőtt és gyermek mindennapjait tették könnyebbé, élhetőbbé, szebbé. A teljesség igénye nélkül köszönet illeti Sőrés Antalt és kedves feleségét, a Túri Kamrát, a Kacatáriumot, Nonstop Delikateszt, Kun Lilla méhészmestert, Kiss Dániel kertészt, a Fehér és Társa Kft.-t, Zuppán Zoltánt, Herceg Anti bácsit és kedves feleségét, Taköv-Transz Hungária Kft.-t, Nagy Sándorné Erzsikét, Nádházi Ilonát, Mezőtúr Város Önkormányzatát és a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN. Kft. munkatársait és még számtalan magánembert.

  • Melyek az idei tervek, célkitűzések?

P-K.A.: Boldogan mondhatom el, hogy már egyre többen ismerik az Alapítvány tevékenységét, így január eleje óta továbbra is folyamatosak a felajánlások, ennek köszönhetően a héten ismét több családhoz tudtunk eljuttatni jó minőségű bútorokat, ruhákat, televíziót. Sikeresen pályázatunk a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01533 azonosító számú pályázatra, melynek keretein belül egy, a városunkban működő, minden sportágat bemutató Sportnapot szervezünk majd a Városi Oktatási Centrumban óvodások és általános iskolások részére (természetesen ennek megvalósítása a járványügyi helyzettől függ). Tervezünk ősszel egy Családi Fesztivált színes családi programokkal, szintén ősszel egy Drogprevenciós Napot általános – és középiskolás diákok részére. Ezen programok megvalósítása benyújtott pályázataink sikerességétől függenek. Mindenképpen szeretnénk megszervezni nyári táborunkat rászoruló gyermekek részére az idei évben is. Továbbá a lehetőségekhez mérten részt szeretnénk venni a városi rendezvényeken, mint pl. a Túri Halas Napon, ahol 2019-ben egész nap népi játszóházzal és egyéb kiegészítő gyermek programokkal kedveskedtünk a családoknak. De bízunk benne, hogy idén már a Városi Mikulás is megtartásra kerülhet a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN. Kft.-vel közös szervezésben.

  • Amennyiben valakinek van felajánlása, hogyan teheti ezt meg?

P-K.A.: Minden jellegű felajánlást, támogatást örömmel fogadunk. Keressenek engem bizalommal a 06202203686-os telefonszámon, személyesen pedig a Városházán, Kossuth L. tér 1. szám alatt vagyok megtalálható.

  • Hogyan történik az adományok szétosztása, a családok kiválasztása?

P-K.A.: Ehhez minden esetben szakemberek segítségét kérjük. 2019-ben, pl. amikor a cipősdoboz karácsonyi adománygyűjtést szerveztük, akkor a városi intézményvezetők segítségét kértük a rászoruló családok kijelölésében. De általánosságban azt mondhatom, hogy a Gyermek és Családsegítő Szolgálat egyik munkatársával vagyok napi kapcsolatban, aki segítségemre van ebben, sőt az Alapítvány munkájában is részt vesz önkéntesként. Mára már azért elmondhatom, hogy elég sok családot ismertünk meg, így tudjuk, hogy kinek mire van még szüksége.

  • Kik segítik még az Alapítvány munkáját?

Két önkéntes kolléganőm segíti állandóan a munkámat. De ha például bútor pakolásról, szállításról van szó, akkor mindig vannak segítő férfiak is, akiknek nagyon hálásak vagyunk önzetlen munkájukért. Itt szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy ha valaki szeretne önkéntesen részt venni az Alapítvány munkájában, szintén jelentkezhet nálam, nagy szeretettel fogadjuk csapatunkban. Egy dolog, amit garantálhatok, az a megfizethetetlen szeretet, amit a családoktól, a ragyogó szempárú gyermekektől kapunk egy-egy adományozás, vagy akár program során.

  • Köszönöm, további sok sikert kívánok!

 

Miskolczi Adrienn