Ezen túl a bringásoké a főszerep

Hivatalos ünnepségen adták át az észak-déli, valamint kelet-nyugati kerékpárút hálózatot szeptember 12-én, délelőtt, a Kossuth Lajos téren.

 Az öltönyök és kosztümök ezúttal a szekrényben maradtak. Révész Máriusz államtitkár is sportosan, pólóban érkezett. Nem véletlenül. A beszédeket megelőzően közös kerékpározás alkalmával próbálták ki a megépített új szakaszokat. A Kossuth Lajos Általános Iskola egyik felsős osztálya és idősklubok képviselői is csatlakoztak kétkerekűikkel. Majd beszédet mondott Szűcs Dániel, Mezőtúr város polgármestere, aki kifejtette, a pályázati forrást 2017-ben nyerte el a város és a műszaki tervezést követően 2020-ban kezdődtek meg az építési munkálatok. Az építkezés 2023. júliusig tartott. Hozzátette, a Kossuth Lajos utca és a Sugár út kulcsfontosságúak a családok mindennapi közlekedését tekintve, így külön öröm, hogy ezeken a szakaszokon ezen túl biztonságosabb a kerékpáros közlekedés. Szűcs Dániel megköszönte minden közreműködőnek a munkát.

Ezt követően Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyar-országért felelős államtitkára vette magához a szót, aki a lakosság egészséges életmódja felől közelítette meg az új kerékpárutak létesítésének hírét. Mint többek között hozzátette, nagyon fontos, hogy megteremtsük a mozgás feltételeit, hiszen nem kétséges az, hogy a mozgásszegény életmód sok negatív hatással bír. Ha tehetjük, az autó helyett a bringát válasszuk a minden napos közlekedésre.  

Az Észak-déli kerékpárút megépítése Mezőtúron elnevezésű TOP-3.1.1-15-JN1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében 1,7 km hosszú kerékpárforgalmi létesítmény került kialakításra. Megújult a Hortobágy-Berettyó feletti kerékpáros és gyalogos híd.

A hídról továbbhaladva, a városháza mellett közös, gyalogos és kerékpárút került kialakításra, mely a Kossuth Lajos tér déli és nyugati oldalán halad tovább a Kossuth Lajos utcáig. Elválasztott kerékpárút került kiépítésre az úttest és a gyalogos járda közötti zöld területen a Kossuth Lajos utca teljes hosszában, szem előtt tartva a fák és a zöld növényzet megóvását. A beruházás összege 385 812 903 Ft.

Ezen kívül a Kelet-nyugati kerékpárút megépítése Mezőtúron elnevezésű TOP-3.1.1-15-JN1-2016-00003 azonosítószámú projekt keretében közel 4 km hosszú kerékpárforgalmi létesítmény épült. A kerékpárút a Sugár útról indulva csatlakozik a beruházás keretében felújított Rákóczi úti kerékpárút szakaszához, mely a Bajcsy-Zsilinszky utcán, a Búza utcán, valamint a Hunyadi utcán kialakított kerékpáros nyomkijelöléssel kapcsolódik a Dózsa György utcához. A kerékpárút a Kálvin közben, majd pedig a Petőfi úton folytatódik, és a Kossuth tér sarkánál csatlakozik a Kossuth Lajos utcán kialakított észak- déli kerékpárúthoz. A projekt keretében kerékpársáv is kialakításra került a Dózsa György úton, a Magyar utcától, a Hunyadi utcáig tartó szakaszon.
A beruházás összege 544 570 534 Ft.

A projektek a Magyar Állam az Európai Unió támogatásával valósulhattak meg.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József