Bronzöntés az új nemzedékkel…

Az élet úgy hozta, hogy a szeptember 9-i nyilvános bronzöntésen a Takács-tanyán nem tudott részt venni a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep művészeti vezetője, Györfi Sándor.

Helyette két másik tűzmester vállalta magára a nagy szakmai tudást igénylő, cseppet sem veszélytelen feladatot, Káldi Gergely és Orr Péter. A salakolás felelőse Veres Gábor szobrászművész volt.

A viaszveszejtéses bronzöntés folyamatában a szobrot elsőként viaszból készítik el. Ezután samott, modellgipsz, homok és víz keverékéből formát készítenek köré egy kalodában. Száradás után elbontják a kalodát és az így kész forma három napig ég a 600 Celsius fokos kemencében, amíg elpárolog, „elveszik” belőle a viasz. Ez egy több hetes folyamat és nehéz pontosan megmondani, mikor kerül sor az utolsó stádiumra, a bronzöntésre, amikor a folyékony bronzot a homokkal körülvett szilárd formákba öntik az elveszett viasz helyére. Hűlés után lehet a bronzszobrot kibontani a formából, ami körülölelte, mint az anyaméh.

Sok érdeklődő volt kíváncsi a szobrok „születésére”, amiket várhatóan október 23-tól lehet majd elkészült formájukban a Városi Galériában megtekinteni.

Kakuk Móni

Fotó: Kakuk Csaba