A nemet mondás művészete

Miért fontos egyáltalán nemet mondani?

Talán fel tudunk idézni egy olyan eseményt, amikor – bár sok dolgunk volt – igent mondtunk valakinek a kérésére. Majd, amikor az illető elment, elgondolkodtunk rajta, miért is tettük ezt, hiszen rengeteg egyéb teendőnk mellé ez az újabb feladat már egyáltalán nem hiányzott.

Lehetnek ennek jó okai: közeli barátunk az illető, vagy olyan valaki, akitől mi is kértünk már szívességet, esetleg tudjuk róla, hogy rajtunk kívül nincs más segítsége. Előfordulhat azonban az is, hogy nincs ilyen okunk, mégsem tudtunk nemet mondani.

Ha nem tudunk nemet mondani, sokféle következménye lehet. Talán a legnyilvánvalóbb, hogy olyan feladatokkal töltjük időnket, melyek nem is a mi dolgunk lennének. Így nem pihenünk eleget, vagy nem csinálunk olyan dolgokat, melyek örömet okoznának. Túlterheltség, krónikus stressz, kiégés lehet az eredmény, mely depresszióhoz, szorongáshoz és más mentális zavarokhoz vezethet.

Annak, hogy miért nem tudunk nemet mondani, mélyen gyökerező okai lehetnek. Ezekre az okokra rájönni sokszor hosszú és nehéz lélektani munka. Ugyanakkor lehet egyszerűen az is a háttérben, hogy nem tudjuk, hogyan mondjunk nemet úgy, hogy a másikat ne bántsuk meg vele. Ezen az utóbbin könnyebben lehet segíteni, hiszen vannak olyan módszerek, melyek kifejezetten erre valók.

 A Mezőtúri Egészségfejlesztési Iroda által szervezett 6 alkalmas interaktív előadáson megtanulhatunk párat.

Az előadásokon a részvétel ingyenes.

Az első előadás helye: Közösségi Ház, Mezőtúr.

Ideje: 2023. szeptember 27. 16.30.

Elérhetőségek:
Név/cím: Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet
Egészségfejlesztési Iroda
5400 Mezőtúr
Kossuth u. 9.-11.
Telefon: 06-56/550-427