Éremeső karácsonyra

Éremeső karácsonyra

Zalaegerszeg városa adott otthont az ICO (International Combat Organisation) Szövetség küzdősport Európa-Bajnokságának 2021. december 17-19 között. A verseny, az aktuális járványügyi szabályok maximális betartatása mellett került megrendezésre, így a maszkhasználat kötelező volt, nézők nem lehettek jelen, és szúrópróbaszerű PCR tesztelés is került több esetben végrehajtásra.

A nemzetközi megmérettetésre 13 ország versenyzői érkeztek. A versenyzői létszám nem volt maximális, azonban így is meghaladta a 300 főt. Érdekes volt, hogy a helyszínen a külföldi csapatok domináltak létszámügyileg, a magyar egyesületek viszonylag kevés számban jelentek meg.

A küzdelmi kategóriák Point Fight, Light contact, K-1 Light, K-1 rules,  Muaythai, Light Boxing (Tatami boxing) és Oriental Boxing szabályrendszerekben kerültek megrendezésre, melyből szakosztályunk a K1 light és K1 rules szabályrendszerű küzdelmekben képviseltette magát. A küzdelmek három tatamin és kettő ringben folytak, szinte folyamatosan. A TVSE csapatát 6 versenyző erősítette, név szerint Rácz Brendon, Gulyás Bence, Lajter Dorina, Novák Ferenc, Móga Márk és Varga Tibor

A selejtezőkön már kiderült, hogy ezen a versenyen magyar ellenfélre elvétve lehet csak számítani, így létrejött a hőn áhított nemzetközi megmérettetés versenyzőink számára. A küzdelmeket az ICO Szövetség nemzetközi bírói vezették, így nem lehetett részrehajlásra hivatkozni a hazai pályára való hivatkozással.

Versenyzőink a délelőtti selejtezőket követően már örülhettek, hiszen mindenki sikeresen vette az első akadályokat. A küzdelmi napon befejezésig tartottak a mérkőzések, nem vittek át döntőt másnapra. Rácz Brendon 9 évesen, a 28 kg-os súlycsoportban K1 light szabályrendszerben román és ukrán ellenfelét búcsúztatta óriási küzdelmekben, így megérdemelten lett jelenlegi csapatunk legfiatalabb Európa Bajnoka. Gulyás Bence súlycsoportjában hat román és egy ukrán versenyző volt, így Bencének egyedüli magyarként kellett helyt állnia. Esélyt sem adva ellenfeleinek, magabiztosan nyerte a kategória döntőjét, K1 light szabályrendszerben 50 kg-os súlycsoportban. Lajter Dorina ezúttal ringben, K1 szabályrendszerben képviseltette magát, és ahogy az utóbbi időben a tatamin, itt most a kötelek között sem talált legyőzőre. A döntőben a ciprusi ellenfelét TKO-val búcsúztatta. Novák Ferenc -85 kg-os súlycsoportban K1 light szabályrendszerben, veterán korcsoportban lépett a pástra, azonban itt nem sikerült a bravúr. Az ukrán ellenfelét nagyon szoros mérkőzésen búcsúztatta, ahol a szakmai kör ezt a mérkőzést választotta a legsportszerűbb küzdelemnek egész napra. A döntőben viszont egy hazai versenyző véletlen találatát követően az orvos lezárta a mérkőzést, így a nagyon megérdemelt ezüstéremmel zárta a küzdelmeket. Móga Márk és Varga Tibor a +94 kg-os súlycsoportba mérlegelt be K1 szabályrendszerben.. Márk ukrán, míg Tibi ciprusi ellenfelén túljutva csaptak össze a döntőben, ahol egy nagyon látványos, roppant sportszerű, mégis igazi kemény küzdelmet produkálva, a pontozók végül Márkot látták jobbnak, bár elmondásuk alapján megnéztek volna még egy extra menetet is, annyira tetszett nekik a küzdelem.

A nap végére szakosztályunk összesen négy arany és két ezüstéremmel zárta a napot.

Hatalmas büszkeség ez szakosztályunknak, hiszen a Covid vírushelyzetre való tekintettel nem sok lehetőség adódott az utóbbi időben a nemzetközi megmérettetésre, így különösen nagy meglepetés volt a jelentős számú külföldi versenyző a versenyen.

Az igazi pozitív visszacsatolást viszont az eredmények nyújtották, hiszen az utóbbi időszak legeredményesebb nemzetközi versenye lett ez az Európa Bajnokság a szakosztályunk részünkre.

.

Ezekkel a szép eredményekkel szeretnénk szakosztályunk nevében mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben, gazdagságban, főleg egészségben gazdag boldog új évet kívánni.

Szeretnék köszönetet mondani a TVSE elnökségének az egész éves támogatásért, és a Mezőtúri Önkormányzat vezetésének, hogy az Európa Bajnokságra való eljutáshoz segítséget nyújtottak

                                                                                                          Bíró László

                                                                                                               edző