60 éves a közgazdasági képzés a Telekiben

60 éves a közgazdasági képzés a Telekiben

A mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium sokszínű palettáján állandó és magas színvonalú a 60 éve működő közgazdasági képzés.

Az első szakközépiskolai osztályba 1962-ben 47 fő tanuló iratkozott be, ez is mutatja a nagyfokú érdeklődést a képzés iránt, ami annak volt köszönhető, hogy az érettségi bizonyítvány mellé közgazdasági képesítést is szerezhettek a diákok, amellyel akár munkába is állhattak. A lendület az óta is töretlen, a jelenben is az egyik legnépszerűbb terület a Telekiben a gazdálkodás és menedzsment ágazat.

A Teleki Blanka Gimnázium egy rendezvénysorozatot indított el a 60 éves évforduló megünneplésének részeként, amelynek a nyitó eseménye 2021. 09. 23-án volt. Ekkor Majoros Gergely igazgató úr megnyitója után Dr. Veres Zoltán a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója tartott előadást a felsőbb évfolyamos pénzügyi-számviteli ügyintéző tanulóknak. Az érdekes előadás témája a „Minden reklám hazudik?” címmel boncolgatta a gazdaság, kereskedelem, média, pszichológia egymásra történő hatásait.

A második rendezvényre 2021.11.02-án került sor rögtön az őszi szünetet követően, két előadó is érkezett a Telekibe Veszprémből a Pannon Egyetemről. Dr. Dániel Zoltán András „Vállalkozz okosan!” témában tartott érdekes előadást az alsóbb évfolyamosoknak, míg Simon-Bosnyák Nikolett a „Tudod, mi a számvitel?” kérdésre kereste a választ a felsőbb évfolyamos tanulókkal.

Kapcsolódó rendezvényként 2021. 11. 17-én rendezték meg 2021-ben már ötödik alkalommal a Kassza Ásza vetélkedőt a helyi és környékbeli általános iskolákból bejutott 2 fős csapatok számára. Az előválogató során választhattak a diákok, hogy a matematikai, történelmi vagy a kreatív feladat áll-e hozzájuk közelebb. A vetélkedő központi témája egy másik, számunkra fontos jubileum volt, hiszen idén 75 éves a forint. A csapatok 8 fordulóban bizonyíthatták a tudásukat, többek között volt evőeszköz- és fűszerfelismerés, állati márkák, betűháló, anagramma. Szoros küzdelemben a mezőtúri Kossuth Lajos Általános Iskola csapata, az Anime Fanok (Patkós Máté, Kerezsi Alex 8. o) győzedelmeskedtek. A képzeletbeli dobogó második fokára a mezőtúri Szent István Katolikus Általános Iskola és Óvoda csapata, a Lyukas Pénztárca (Szabó Enikő Boglárka, Kalmár Zita Kinga 8. o.) állhatott, míg a bronzérmet szintén a Kossuth Lajos Általános Iskola csapata, a Kassza Királyok (Bojó Simon, Strausz Patrik 8. o.) szerezte meg. Az első 3 helyezett oklevelet és ajándékcsomagot kapott, míg a többi résztvevő csapat emléklappal és egy kis ajándékkal távozott.

2021. 11. 26-án két előadást tartott Szentes Balázs, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója menedzsment témában. Míg az első előadásában („Westeros urai vs. mai vezetők”) a Trónok harca szereplőivel vont párhuzamot a vezetési stílusokat illetően, addig a második előadásban („Menedzsment esetek”) a Google sikertörténetét boncolgatta.

A rendezvények 2022-ben folytatódnak, hiszen a diákok látókörének szélesítését célzó, egyetemi professzorok által közvetített előadások, a változatos közösségi programok méltó keretet biztosítanak a Telekiben 60 éve virágzó gazdasági képzés megünnepléséhez.

Kakuk Móni